Tineke Strik stelt zich niet voor vierde termijn kandidaat voor de Eerste Kamer

Met dank overgenomen van GroenLinks (GL) i, gepubliceerd op dinsdag 28 augustus 2018.

Tineke Strik heeft laten weten zich niet kandidaat te stellen bij de eerstvolgende Eerste Kamerverkiezingen in maart 2019. Ze vindt het het na twaalf jaar lidmaatschap tijd voor iets anders.

Tineke: “Het is eervol en razend boeiend om wetgeving te kunnen beïnvloeden, op basis van principes en kennis. Tot eind mei volgend jaar doe ik dat met veel plezier. Maar zowel voor mezelf als voor de partij vind ik het goed om na twaalf jaar het stokje over te dragen."

Strik, oud-wethouder van Wageningen, jurist en universitair hoofddocent migratierecht aan de Radboud Universiteit, is sinds 2007 woordvoerder voor GroenLinks op het gebied van justitie, asiel en migratie, Europese en buitenlandse zaken. Ze was voorzitter van de commissie Europese Zaken van 2009 tot 2015, toen ze fractievoorzitter werd van de huidige GroenLinks fractie.

Vanuit haar betrokkenheid bij de rechtsstaat zet ze zich onder andere in voor een betere toegang tot de rechter, een betere waarborging van privacy en een grotere transparantie van de Europese besluitvorming.

Gedurende haar hele periode als senator maakte ze deel uit van de Nederlandse delegatie in het parlement van de Raad van Europa. In toonaangevende rapporten riep ze landen op om sneller en gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor vluchtelingen. Haar resoluties zijn steevast breed ondersteund.

‘Jammer om zo’n ervaren en prettige collega te zien gaan! We zullen Tinekes kennis en betrokkenheid missen en bedanken haar voor al die jaren toewijding’’, aldus partijvoorzitter Postma.