NAVO-top, Brussel

Atomium in Brussel
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 juli 2018
plaats Brussel, België
aanwezigen D.F. (Donald) Tusk i, F. (Federica) Mogherini i, J. (Jens) Stoltenberg i, D.J. (Donald) Trump i e.a.

De EU neemt, volledig complementair met de NAVO, haar veiligheid en defensie in eigen handen.

Voornaamste agendapunten

Voorzitter Donald Tusk, voorzitter Jean‑Claude Juncker en hoge vertegenwoordiger Federica Mogherini zullen de EU op de NAVO-top vertegenwoordigen.

Voorzitter Tusk zal deelnemen aan het werkdiner van de Noord‑Atlantische Raad op het niveau van staatshoofden en regeringsleiders op 11 juli. De dag erna zal hij deelnemen aan de bijeenkomst over Afghanistan om 10.30 uur.

Aan de vooravond van de NAVO-top richtte voorzitter Tusk het woord rechtstreeks tot president Donald Trump:

"Beste president Trump: Amerika heeft geen betere bondgenoot dan Europa, en zal die ook nooit krijgen. Vandaag geven de Europeanen vele malen meer uit aan defensie dan Rusland, en evenveel als China. En het lijdt volgens mij geen twijfel, mijnheer de president, dat dit een investering is in een gemeenschappelijke Amerikaanse en Europese defensie."

Voorzitter Tusks opmerkingen over de samenwerking EU-NAVO, 10 juli 2018

Tijdens de NAVO-top zal de stand van de samenwerking tussen de EU en de NAVO kunnen worden opgemaakt. Ook zal er gelegenheid zijn om te bespreken welke vorderingen er op de top zijn gemaakt sinds de vorige top in Warschau van 2016.

Nieuwe gezamenlijke verklaring EU-NAVO

Voorzitter Donald Tusk en voorzitter Jean‑Claude Juncker hebben voorafgaand aan de top op 10 juli een nieuwe gezamenlijke verklaring EU‑NAVO ondertekend met NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg.

De nieuwe gezamenlijke verklaring geeft een gedeelde visie op de wijze waarop de EU en de NAVO samen zullen optreden tegen gemeenschappelijke veiligheidsdreigingen.

"Wij willen de Europese burgers beschermen met alle mogelijke middelen die ons ter beschikking staan, en er is geen betere partner dan de NAVO. Daarom zijn wij vandaag overeengekomen de banden tussen de EU en de NAVO op cruciale gebieden aan te halen."

Verklaring van voorzitter Donald Tusk tijdens de plechtige ondertekening van de verklaring EU-NAVO, 10 juli 2018

De EU en de NAVO zullen hun samenwerking richten op gebieden als:

  • militaire mobiliteit
  • cyberbeveiliging
  • hybride dreigingen
  • terrorismebestrijding
  • vrouwen en veiligheid

In de nieuwe gezamenlijke verklaring wordt benadrukt dat de recente inspanningen van de EU om de samenwerking op defensie- en veiligheidsgebied op te voeren, de trans-Atlantische veiligheid verhogen:

"Wij verwelkomen de inspanningen van de EU om de Europese veiligheid en defensie te versterken teneinde de Unie en haar burgers beter te beschermen en bij te dragen aan vrede en stabiliteit in de regio en daarbuiten. De permanente gestructureerde samenwerking en het Europees Defensiefonds dragen tot deze doelstellingen bij."

Gezamenlijke verklaring over de samenwerking EU‑NAVO, 10 juli 2018

Tijdens de Europese Raad van juni verklaarden de EU-leiders dat de samenwerking tussen de EU en de NAVO verder moet worden verdiept door middel van een nieuwe gezamenlijke verklaring:

"De Europese Raad dringt aan op verdere verdieping van de samenwerking tussen de EU en de NAVO, met volledige inachtneming van de beginselen inclusiviteit, wederkerigheid en besluitvormingsautonomie van de EU, mede door middel van een nieuwe gezamenlijke verklaring, voortbouwend op de vorderingen bij de uitvoering van de gemeenschappelijke verklaring van 2016 en de daarmee samenhangende actievoorstellen."

Conclusies van de Europese Raad, 28 juni 2018

Samenwerking EU-NAVO

De EU en de NAVO vormen de ruggengraat van de trans-Atlantische veiligheid. De onderlinge samenwerking werd 15 jaar geleden ingesteld. Zij heeft geleid tot de ontwikkeling van een brede waaier van instrumenten om de burgers in Europa en daarbuiten meer veiligheid te bieden.

De EU en de NAVO ondertekenden een gezamenlijke verklaring over nauwere praktische samenwerking tijdens de laatste NAVO-top in juli 2016 in Polen.

In december 2016 keurden de EU en de NAVO 42 concrete acties goed voor de uitvoering van de gezamenlijke verklaring.

In december 2017 keurden beide partijen een nieuwe reeks van 32 acties goed om de samenwerking uit te breiden tot nieuwe terreinen.

Achtergrond

Sinds 1949 hebben er 27 NAVO-toppen plaatsgevonden. Die bijeenkomsten worden bijgewoond door de staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO-leden en worden voorgezeten door de secretaris-generaal van de NAVO. De EU wordt regelmatig uitgenodigd om aan die toppen deel te nemen.


1.

Meer over...