Europese Commissie klaar om te onderhandelen over nieuw, ambitieus partnerschap met 79 landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC) i, gepubliceerd op vrijdag 22 juni 2018.

Vandaag is de Europese Commissie i door de Raad i gemachtigd om te onderhandelen over een nieuwe partnerschapsovereenkomst met landen in Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan (ACS).

De Europese Commissie is verheugd over het besluit van de Raad om de onderhandelingen met de ACS-Groep van Staten in de komende weken een aanvang te laten nemen. Het huidige kader, ook bekend als de Overeenkomst van Cotonou, loopt af in februari 2020.

Naar aanleiding hiervan zei Neven Mimica i, Commissaris voor Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, het volgende: "We willen samen met onze partners in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan werk maken van een modern en dynamisch partnerschap. Dit nieuwe partnerschap wordt een machtig instrument om gezamenlijk mondiale vraagstukken aan te pakken - van de bestrijding van armoede en ongelijkheid tot vrede en veiligheid, van klimaatverandering tot duurzame groei voor allen."

De kerndoelstellingen van de onderhandelingen zijn:

  • De totstandkoming van een nieuw juridisch bindend kader dat is aangepast aan de huidige omstandigheden en gebaseerd is op een moderne en toekomstgerichte agenda.
  • Het zoeken naar nieuwe manieren om essentiële belangen te verwezenlijken en mondiale uitdagingen beter aan te pakken, zoals inclusieve groei, investeringen, het scheppen van werkgelegenheid, duurzame ontwikkeling, vraagstukken op het vlak van vrede, veiligheid en migratie, menselijke ontwikkeling, fundamentele vrijheden, mensenrechten, de rechtsstaat en de democratische beginselen.
  • De opbouw van een sterke alliantie in internationale fora, aangezien de EU i en de ACS-landen i meer dan de helft van de VN-lidstaten vertegenwoordigen.
  • Een meer op maat gesneden benadering van Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan.
  • Lessen trekken uit de 43 jaar EU-ACS-samenwerking om de bestaande stappenplannen voor duurzame ontwikkeling (Agenda 2030 van de VN — doelstellingen inzake duurzame ontwikkeling, het klimaatverdrag van Parijs, de Europese consensus inzake ontwikkeling, de Afrika agenda 2063, enz.) te bevorderen.

Achtergrond

Het EU-ACS-partnerschap is een van de oudste en meest omvattende juridisch bindende kaders voor samenwerking van de EU met derde landen. De Overeenkomst van Cotonou, die meer dan honderd landen en meer dan 1,5 miljard mensen verenigt, loopt af in februari 2020. Volgens deze overeenkomst zouden de onderhandelingen over een toekomstig partnerschap uiterlijk in augustus 2018 van start moeten gaan.

Meer informatie

V&A over het toekomstige partnerschap EU-ACS na 2020

IP/18/3930

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail