D66: Steun voor hervormingen Europees cohesiebeleid

Met dank overgenomen van M. (Matthijs) van Miltenburg i, gepubliceerd op dinsdag 29 mei 2018, 3:00.

De Europese Commissie presenteerde vandaag haar wetgevende voorstellen voor het nieuwe cohesiebeleid na 2020. Dit beleid is bedoeld om welvaartsverschillen tussen regio´s in Europa te verkleinen. Vooral de zuidelijke en oostelijk lidstaten profiteren van de daaraan gekoppelde geldpotten. Eerder deze maand stelde de Europese Commissie voor om in de periode 2021-2027 daarvoor 373 miljard euro uit te trekken. Vandaag werd bekend dat bij de verdeling van dat geld meer gekeken wordt naar Europese doelstellingen. De Commissie noemt de opvang en integratie van migranten, de strijd tegen klimaatverandering, jeugdwerkeloosheid en een laag opleidingsniveau als voorbeelden.

Verder stelt de Europese Commissie voor om de besteding van die middelen ook sterker te gaan koppelen aan de spelregels voor het Europese economisch en begrotingsbeleid. Een land dat bijvoorbeeld afspraken over het terugdringen van buitensporige begrotingstekorten niet nakomt, kan gekort worden op de Europese subsidies.

D66-Europarlementariër Matthijs van Miltenburg is blij met de nieuwe voorstellen: “Ik vind het heel logisch dat we van landen die veel geld ontvangen, vragen zich te houden aan de doelstellingen van de Europese Unie. Er zijn grote uitdagingen op het gebied van klimaat, vluchtelingenopvang en het bevorderen van innovatie. Landen die het meest deze uitdagingen moeten aangaan, verdienen hiervoor wat D66 betreft een groter deel van het budget. Daarnaast leveren investeringen in landen waar het begrotingsbeleid en investeringsklimaat op orde zijn veel meer op: we kunnen zo met minder euro’s méér doen in Europa. Tot slot is het belangrijk dat we de armere regio´s in Europa in hun ontwikkeling blijven steunen; dit is ook voor de Nederlandse export belangrijk.”

In de voorstellen van de Commissie worden de mogelijkheden voor grensoverschrijdende samenwerking uitgebreid en komt er een nieuw subsidieprogramma dat zich specifiek richt op stedelijke ontwikkeling. Van Miltenburg ziet hierin veel mogelijkheden, ook voor Nederland: “Nederland is bij uitstek een sterk verstedelijkt land. En alhoewel steden de motoren van onze economische groei zijn, stapelen zich daar ook problemen als werkloosheid of slechte luchtkwaliteit op. Het nieuwe subsidieprogramma zou bij het oplossen van die problemen kunnen helpen. Het idee van de Commissie om grensoverschrijdende investeringen in innovatie te stimuleren, is minstens zo belangrijk. Voortaan kan er bijvoorbeeld vanuit Brainport Eindhoven, rechtstreeks worden samengewerkt op R&D-gebied met bijvoorbeeld Noord-Italië om met Europese steun onderzoeksfaciliteiten van wereldniveau op poten te zetten. Zo bouwen we aan Europese waardenketens, om internationaal koploper te worden.”