Second Council conclusions on the 11th World Trade Organization Ministerial Conference

Met dank overgenomen van Raad van de Europese Unie (Raad) i, gepubliceerd op woensdag 13 december 2017.

"1. De EU blijft zich sterk maken voor het behoud en het versterken van het op regels gebaseerde multilaterale handelsstelsel waarin de WTO i een centrale rol speelt. Te dien einde heeft de EU in de aanloop naar de conferentie grote inspanningen geleverd om vooruitgang te boeken met een aantal belangrijke kwesties, zodat de WTO zich verder kan ontwikkelen en de rol kan spelen die haar binnen het wereldhandelsstelsel in de 21e eeuw zou moeten toekomen. De Raad betreurt dat het niet mogelijk is gebleken om tot een ambitieus maar realistisch en evenwichtig pakket voor de 11e ministeriële conferentie van de WTO te komen.

  • 2. 
    Gelet op de uitdagingen waarmee de WTO momenteel wordt geconfronteerd, verwelkomt de Raad de steun die tijdens de openingsceremonie van de 11e ministeriële conferentie van de WTO op 11 december 2017 in de Verklaring van Buenos Aires en in de gezamenlijke ministeriële verklaring van 44 zich ontwikkelende en ontwikkelde WTO-leden werd uitgesproken voor het multilateralisme en voor de centrale rol van de WTO. De EU zal blijven zoeken naar manieren om de WTO te versterken, waaronder de onderhandelings-, toezichts- en overlegfuncties ervan, en om het mechanisme voor geschillenbeslechting doeltreffend te laten werken. In dit verband meent de Raad dat alle vacatures bij de Beroepsinstantie onverwijld moeten worden ingevuld.
  • 3. 
    De Raad is van oordeel dat er verder moet worden gewerkt aan vraagstukken die voor WTO-leden van belang zijn. De EU heeft voorstellen gedaan om op de ministeriële conferentie tot redelijke en evenwichtige resultaten te komen op het gebied van interne landbouwsteun en overheidsvoorraden met het oog op voedselzekerheid. Ook heeft de EU het voortouw genomen om solide inhoudelijke resultaten te bewerkstelligen op het gebied van visserijsubsidies en binnenlandse regelgeving voor diensten; zij betreurt het dat er op deze punten geen vooruitgang mogelijk was. In dit verband bekrachtigt de Raad de ministeriële besluiten die aan de conferentie zijn voorgelegd.
  • 4. 
    Voorts blijft de Raad zich onverminderd inzetten om binnen de WTO vooruitgang te boeken met vraagstukken als e-handel en kmo's (kleine en middelgrote ondernemingen), die voor de wereldhandel van cruciaal belang zijn. De Raad is ingenomen met de gezamenlijke verklaring over elektronische handel, die de EU actief heeft gesteund. De Raad is tevens ingenomen met de gezamenlijke ministeriële verklaringen over de opstelling van een informeel WTO-werkprogramma voor mkmo’s (micro-, kleine en middelgrote ondernemingen), het faciliteren van investeringen voor ontwikkeling, en binnenlandse regelgeving voor diensten. De EU zal blijven aansporen tot verdere werkzaamheden binnen het WTO-kader op het gebied van investeringsbevordering; handel en de economische empowerment van vrouwen; micro-, kleine en middelgrote ondernemingen; uitvoerbeperkingen in de landbouw; en horizontale subsidies. De Raad keurde in dit verband het ontwerp van ministeriële verklaring goed.”

Naar de bladzijde "Vergaderingen" Download als PDF