Belangrijke verbeteringen bereikt in Europese CO2-emissiehandel

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 9 november 2017.

Na bijna een etmaal onderhandelen hebben het Europees Parlement en het voorzitterschap van de Raad vannacht een akkoord bereikt over de hervorming van het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS).

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy: "Het huidige Europese systeem voor emissiehandel is drastisch toe aan vernieuwing. Met dit akkoord komt er een hogere prijs op CO2-uitstoot en sluiten meer kolencentrales. Een belangrijke verbetering. Maar om echt aan te sluiten bij de ambitie van het klimaatakkoord van Parijs had D66 verder willen gaan. Door een gebrek aan ambitie bij veel lidstaten zat dat er helaas niet in. De komende jaren zal D66 zich blijven inzetten voor het sluiten van kolencentrales, een schone en innovatieve industrie en meer klimaatambitie, onder andere in de onderhandelingen over de Europese klimaatwet."

Belangrijke onderdelen van het akkoord op een rij:

Het overschot van emissierechten wordt sneller verkleind (verdubbeling van het zogenaamde "Market Stability Reserve"). Zeer belangrijk om het emissiehandelssysteem beter te laten functioneren.

Lidstaten mogen emissierechten annuleren bij het sluiten van kolencentrales. Hiermee heeft sluiting in Nederland geen negatief effect op de prijs van CO2.

Europese ETS-fondsen voor Centraal- en Oost-Europa mogen niet gebruikt worden voor kolencentrales.

Een nieuw innovatiefonds wordt opgericht van 500 miljoen rechten. Dit brengt meer dan 7,5 miljard euro op voor innovatieve industrieprojecten en schone energietechnologie (bij een CO2-prijs van gemiddeld 15 euro).

Industriële sectoren die concurreren met het buitenland blijven beschermd.

Het akkoord moet nu formeel worden goedgekeurd door de lidstaten en een plenaire zitting van het Europees Parlement.