PvdD wil opheldering over gifstoffen in aardbeien

Met dank overgenomen van Tweede Kamer der Staten Generaal (Tweede Kamer) i, gepubliceerd op dinsdag 7 november 2017, 2:46.

Aardbeien staan bekend als vitaminebommetjes, maar blijken zes keer zoveel restanten van bestrijdingsmiddelen te bevatten als andere vruchten. Dat komt door de combinatie van gifstoffen waarmee ze bespoten worden.

Ouwehand i maakt zich ernstige zorgen. Waarom wordt het gecombineerde effect van gifstoffen nog steeds niet onder de loep genomen bij de toelating van bestrijdingsmiddelen? Dat adviseerde de Gezondheidsraad i dertien jaar geleden al. Maar de Nederlandse  iVoedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelt nu alleen de individuele middelen, niet hun onderlinge uitwerking.

Ook de stapeleffecten van gifstoffen zou je moeten beoordelen, erkent Bruins. De Europese voedselautoriteit is al meerdere jaren bezig om de zogenaamde cocktaileffecten te bestuderen. Dat vraagt tijd, aldus de minister. Maar zonder onderzoek strengere toelatingseisen stellen, zoals Ouwehand bepleit, gaat hem te ver.