Glasvezel in Haarlem: Het gaat vanzelf!

Met dank overgenomen van W.R. (Wybren) van Haga i, gepubliceerd op zondag 19 mei 2013, 15:26.

In november 2011 heeft de VVD samen met D66 een motie ingediend waarin werd Wethouder Nieuwenburg werd aangespoord om te kijken of we het gebruik van glasvezel in Haarlem konden stimuleren. Op dat moment was het voor particulieren en bedrijven nog relatief duur om glasvezel aan te leggen. Het grootste gedeelte van de hoofdinfrastructuur was al overgegaan op glasvezel maar FTTH (fiber to the home) leek nog niet vanzelf te gaan.

Wethouder Nieuwenburg heeft vervolgens tot april 2013 gewacht voordat hij met een voorstel kwam waarbij een partij €40.000,- kon verdienen als een bedrijf gevonden werd dat glasvezel in Haarlem wilde aanleggen. Het excuus van de wethouder in de commissie ontwikkeling was dat hij niet voldoende mensen had om eerder iets te kunnen opleveren. Er zijn verschillende redenen waarom de VVD opnieuw met een motie is gekomen om deze €40.000,- hier niet aan uit te geven.

  • 1. 
    Verschillende marktpartijen zoals KPN en UPC leveren al glasvezel in Haarlem. KPN levert tot 500 Mbps en UPC levert glasvezel tot snelheden van 150 Mbps en overweegt ook 500 Mbps aan te bieden. De abonnementstarieven zijn inmiddels gedaald naar ongeveer €50,- per maand. Ook andere bedrijven roeren zich in deze markt. De markt doet dus gewoon zijn werk!
  • 2. 
    De bijdrage van de Gemeente Haarlem zou geen enkel verschil maken. Het is dus gewoon weggegooid geld. Zeker in een situatie waarin de Gemeente Haarlem op de kleintjes moet letten kunnen we het ons niet veroorloven om €40.000,- over de balk te smijten.
  • 3. 
    De digitale infrastructuur is een markt van grote spelers die vele honderden miljoenen kunnen investeren en vaak internationaal actief zijn. De Gemeente Haarlem heeft in dit speelveld niets te zoeken.

De motie van de VVD werd aangenomen door de Raad en op deze manier hebben we in elk geval kunnen voorkomen dat opnieuw door goedbedoelde onwetendheid belastinggeld wordt verspild.

Tags: Glasvezel, Haarlem, Motie, VVD, Wethouder Nieuwenburg