Zijlsingel 1 - verkocht voor een habbekrats

Met dank overgenomen van W.R. (Wybren) van Haga i, gepubliceerd op zondag 19 oktober 2014, 15:26.

De Zijlsingel 1 in Haarlem is een gebouw van 8000 m2 in eigendom van de Gemeente Haarlem. Omdat de ambtenaren elders werden gehuisvest kwam het pand leeg en kon het worden verkocht. De opbrengst zou als dekking dienen voor het nieuwe stadhuis. De Zijlsingel moest 12 miljoen opbrengen en uiteindelijk heeft het met moeite 4 miljoen opgebracht. De VVD en de SP vroegen zich tijdens de raadsvergadering van 2 oktober 2014 af waar dit verschil vandaan was gekomen. Verschillende factoren doen vermoeden dat de prijs wellicht hoger had moeten zijn.

Ten eerste was de helft van het gebouw verhuurd aan het UWV, toch een solide huurder, voor een termijn van 10 jaar en voor een huur van €700.000,- per jaar.

Ten tweede kreeg de andere helft van het gebouw een hotelbestemming hetgeen een aanzienlijke waardevermeerdering inhoudt.

Ten derde mocht er nog 2500 m2 gebouwd worden aan de Ruychaverstraat. In vorige overeenkomsten met andere ontwikkelaars was hier nog een winstdeling over afgesproken maar in de laatste overeenkomst met de definitieve koper ontbrak dit opeens.

In overzicht krijgen we dan de volgende benadering:

  • 1. 
    UWV contract van €700.000 per jaar € 9 miljoen
  • 2. 
    Restant van het gebouw hotel € 2 miljoen
  • 3. 
    2500 m2 extra aan de Ruychaverstraat € 2 miljoen

Totaal €13 miljoen

Verbouwingskosten € 3 miljoen

Verlies Gemeente Haarlem €10 miljoen

De waarheid zal wel ergens in het midden liggen maar 10 miljoen is veel geld en zeker voor de Gemeente Haarlem.

Tot overmaat van ramp bleek dat de koper niet €4 miljoen betaalde maar slechts een aanbetaling hoefde te doen van €250.000,-. Wethouder Cassee trakteerde de koper op een uitgestelde betaling van €3,75 miljoen met het recht van hypotheek als extra zekerheid. Van een hypothecaire lening was geen sprake volgens de wethouder en ook de coalitie partners bleven bij hoog en bij laag beweren dat dit toch echt verschillende zaken zijn. Hoe dan ook, de koper betaalde €250.000,- en werd eigenaar van de Zijlsingel 1. Wethouder Cassee was trots op deze prestatie en de coalitie was tevreden. De VVD telde haar vingers na en constateerde dat er opnieuw Haarlems tafelzilver voor een bodemprijs was verkwanseld.

Saillant detail was dat op 24 september 2013 het college een geheim besluit had genomen waarin de beschamende details van deze “deal” stonden beschreven. Dit besluit werd niet gepubliceerd maar er stond wel in het besluit dat wethouder Cassee de gemeenteraad moest informeren over het besluit. Wethouder Cassee informeerde de raad vervolgens “op zijn Cassees” hetgeen zoveel wil zeggen dat de raad niet werd geïnformeerd.

De VVD diende daarom samen met de SP twee moties in. De eerste motie was een motie waarin gevraagd werd een onafhankelijke waardebepaling uit te voeren. Een onafhankelijke en professionele partij zou worden gevraagd om te beoordelen of de schamele €4 miljoen te rechtvaardigen was in het licht van de laatst bekende parameters. De motie werd door de coalitie met grote meerderheid verworpen.

De VVD diende samen met de SP nog een tweede motie in waarin zij hun afkeuring uitspraken over het feit dat wethouder Cassee de gemeenteraad bewust niet had geïnformeerd over de modaliteiten van deze verkoop. D66 maakte in de commissie ontwikkeling al eerder duidelijk dat zij zoveel vertrouwen hebben in wethouder Cassee dat als de deal goed voelt het niet erg is om niet geïnformeerd te worden. Anders? Ja! Ook deze motie haalde geen meerderheid.

De vraag die blijft hangen is natuurlijk waarom dit nu zo is gelopen? Waarom werd de raad niet geïnformeerd? Waarom werd niet dezelfde deal aan alle ontwikkelaars geboden? Waarom werd opnieuw gemeentelijk vastgoed voor een habbekrats van de hand gedaan. Het antwoord zullen we nooit krijgen. Het dossier is gesloten en de coalitie van D66, PvdA, Groen Links en het CDA is blij. Blij met deze “goede” deal en blij met wethouder Cassee.

Tags: Cassee, Motie, VVD, Wybren van Haga, Zijlsingel 1