Koning opent nieuwbouw Eurojust in Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 4 oktober 2017
plaats Den Haag
aanwezigen koning Willem-Alexander i e.a.
organisatie Europees orgaan voor de justitiële samenwerking (Eurojust) i

RVD, nr. 205

Zijne Majesteit de Koning opent woensdagmiddag 4 oktober 2017 in Den Haag de nieuwbouw van Eurojust. De Koning verricht de opening door het onthullen van een plaquette in de lobby van het gebouw.

De opening van het nieuwe gebouw is het sluitstuk van een ontwikkeltraject van vijf jaar. Het pand is ontworpen door architectenbureau Mecanoo uit Delft en bestaat grotendeels uit glazen panelen. Het twaalf verdiepingen tellende gebouw heeft vierhonderd werkplekken en biedt plaats aan nationale vertegenwoordigingen van 28 EU-landen en drie niet-EU landen, ondersteund door een administratieve afdeling.

Eurojust is in 2002 opgericht. Zij heeft tot taak het bevorderen en versterken van de coördinatie en samenwerking tussen nationale autoriteiten in de strijd tegen terrorisme en ernstige grensoverschrijdende criminaliteit waarmee de Europese Unie geconfronteerd wordt. Doel is om criminelen snel en doeltreffend voor het gerecht te brengen en te dienen als expertisecentrum op justitieel niveau voor effectieve actie tegen terrorisme en georganiseerde grensoverschrijdende misdaad in de EU.


1.

Europees orgaan voor de justitiële samenwerking (Eurojust)

Dit agentschap i heeft tot doel de bestrijding van zware, georganiseerde en grensoverschrijdende misdaad door de bevoegde instanties in de lidstaten te verbeteren. Eurojust ondersteunt en versterkt de coördinatie van onderzoeken en vervolgingen van ernstige criminaliteit waar twee of meer lidstaten bij betrokken zijn. Ook staat het de lidstaten bij om ervoor te zorgen dat onderzoek en vervolging doeltreffender worden. Eurojust bestaat uit officieren van justitie en andere openbare aanklagers, rechters en politieambtenaren.

Deze organisatie onderscheidt zich van de Europese Politiedienst (Europol) door zich vooral te richten op het bevorderen van samenwerking tussen de justitiële autoriteiten in de lidstaten. Europol houdt zich meer bezig met de informatie-uitwisseling tussen politiediensten.

2.

Meer over...