De Boer op - Bodem en Kringloop!

Met dank overgenomen van T.C. (Tjeerd) de Groot i, gepubliceerd op zaterdag 15 juli 2017, 3:17.

Wat een mooi moment, als het echt klikt met de boer, als je elkaar begrijpt, als je denkt: ik kan jou helpen bij het goede werk dat je doet. Zo’n moment beleefde ik bij de familie Wennekers, die een biologische varkenshouderij runt in Schagen. Verscholen achter de Westfriesedijk en winnaar van de Gouden Roerdomp voor hun verdienste op het gebied van weidevogels. Vrolijke varkens, met hun tanden en staarten nog, speels en nieuwsgierig levend in grote groepen. Hooi van eigen land, waar de varkens vrij op kunnen bewegen. Mooi! Hun stro met varkensmest zouden akkerbouwers in de buurt graag gebruiken om hun grond te verbeteren, maar het huidige mestbeleid staat dat in de weg, waardoor zij kunstmest moeten gebruiken. Zo verstoort het beleid de kringloop. Daar wil ik iets aan doen!

Ruud en Jan Wennekers, EKOVAR, Schagen

Het was sowieso een topdag, want daarna gingen we naar een andere winnaar van de Gouden Roerdomp, John Huiberts die bij St. Maartensvlotbrug biologische tulpen teelt. De kwaliteit van de bodem kun je afmeten aan de hoeveelheid weidevogels in je land. Door onder meer het zaaien van een gemengde groenbemester gaat het bodemleven zelf alle schadelijke organismen voor de tulp te lijf. De buurman teelt ook tulpen, maar gebruikt systemische bestrijdingsmiddelen, die niet alleen de plant doden maar ook de bodem. Doordat de bodem zijn werk niet kan doen, is de buurman ook nog eens veel geld kwijt aan gewasbeschermingsmiddelen die hij moet gebruiken om zijn tulpen de lente door te helpen. Bij de buurman zie je geen vogels, bij John zit het er vol mee. Het kan wel: wat goed is voor de natuur, is ook goed voor de beurs van de boer.

Familie Huiberts, Claudia Weemhoff en Lida Wennekers

John Huiberts mag maar 600m3 compost maken. Deze hoeveelheid staat los van de grootte van het bedrijf. Om zijn grond gezond te houden, heeft hij zijn eigen biologische compost nodig en is 600m3 te weinig. Het is elke keer opvallend hoe de wetgever de vernieuwer in de weg zit.

Moeten alle boeren biologisch worden? Nee, wat mij betreft niet, maar gangbaar en biologisch kunnen wel van elkaar leren als het gaat om de kwaliteit van de bodem en de kringloop. Ook dit zou de overheid moeten stimuleren.

Toeval of niet, maar alle boeren die we vandaag spreken zijn bezig met de kringloop en de grond. We begonnen die ochtend op het gangbare akkerbouwbedrijf van Jasper Roubos (Bayer Forward Farm), die investeert in de bodem door zelf zijn stro te hakselen en over het land brengt, in plaats van het voor veel geld te verkopen. Ook Melvin Tesselaar uit Spanbroek, Alstroemeria bloemenkweker onder glas, is bezig met de bodem en de kringloop. Hij vertelt over de grondschimmels en -organismen die zijn planten gezond houden alsof het zijn eigen kinderen zijn; gewasbescherming heeft hij alleen nog bij incidenten nodig. De gemeente Alkmaar is ondertussen bezig om hun glastuinbouwregio Alton aan te sluiten op het warmtenet, inclusief CO2 voor de groei van de planten. Een mooie samenwerking tussen bedrijfsleven en overheid om onze land-en tuinbouw aan te sluiten op de circulaire economie.

Claudia Weemhoff, Melvin Tesselaar

Al met al een inspirerende dag doorgebracht samen met Claudia Weemhoff, woordvoerder landbouw en natuur van D66 Noord Holland: mooie voorbeelden van voedselproductie die goed is voor de natuur en voor de boer!

Jasper Roubos en Claudia Weemhoff