Een nieuw kabinet moet een nieuwe koers inzetten

Met dank overgenomen van E.G.M. (Emile) Roemer i, gepubliceerd op donderdag 15 juni 2017, column.

Vanochtend ging ik langs bij informateur Tjeenk Willink over de kabinetsformatie. Het land regeren is meer dan het schrijven van een regeerakkoord. Een nieuwe regering bepaalt de koers van ons land voor de komende jaren. In de verkiezingscampagne deed ik daarom een belangrijke belofte aan de kiezer: een stem op de SP, is een stem op een andere koers.

Wij willen een kabinet dat de democratie versterkt en mensen meer zeggenschap biedt: op hun werk en in hun buurt. Niet de markt, maar een sterkere overheid zou verantwoordelijkheid moeten nemen voor publieke diensten. De verschillen in inkomen zouden kleiner moeten worden, de rechten van werknemers worden versterkt en de macht van het kapitaal aan banden gelegd.

Deze fundamentele verandering bereik je niet met de architecten en beschermheren van de huidige koers. Fundamentele verandering bereiken we niet door aan te schuiven bij de VVD of bij een rechts blok. Daarom heb ik vanochtend aangegeven dat de SP dat ook niet gaat doen.

Na drie maanden onderhandelen zijn de VVD, CDA en D66 geen millimeter verder gekomen bij het vormen van een kabinet. Deze drie partijen moeten elkaar dan ook loslaten en andere coalities onderzoeken. Een coalitie waarmee we de koerswijziging, die zo hard nodig is, kunnen inzetten.