Milieucommissie Europees Parlement stemt in met bescheiden aanscherping Europese CO2-emissiehandel

Met dank overgenomen van G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i, gepubliceerd op donderdag 15 december 2016.

De Milieucommissie van het Europees Parlement stemde vanmorgen in met een aantal bescheiden aanscherpingen in het Europese CO2-emissiehandelssysteem (EU ETS). Tot een miljard emissierechten worden in de volgende handelsfase (2021-2030) geannuleerd, met als doel de overschotten van emissierechten te verkleinen. Daarnaast wordt het emissiedoel van het systeem aangescherpt naar 2,4 procent per jaar (de Europese Commissie stelde jaarlijks 2,2 procent voor).

De energie-intensieve industrie krijgt door de stemming meer mogelijkheden om gratis rechten te verkrijgen. Wel worden sectoren die weinig importeren en exporteren naar gebieden buiten de Europese Unie uitgesloten van gratis emissierechten. Zij moeten rechten kopen op een veiling.

D66-Europarlementarier Gerben-Jan Gerbrandy reageert:

"De Europese emissiehandel wordt enigszins aangescherpt, maar de stappen zijn te klein gezien de enorme urgentie van het klimaatprobleem en de kansen van schone technologie voor het bedrijfsleven. Ook in deze stemming worden nog teveel uitzonderingen ingebouwd voor verschillende industriesectoren en Oost-Europese landen, terwijl eigenlijk iedereen mee moet doen met de aanpak van klimaatverandering. Door de starre houding van het CDA en andere christendemocraten, zijn we niet tot een echte reparatie van het emissiehandelssysteem gekomen. De kosten van klimaatverandering zullen hierdoor alleen maar toenemen."