Debat: Midden-Oosten beleid: De kansen en keuzes voor Nederland

‘Was er tóch nog een actuele aanleiding voor dit debat!’ verzuchtte moderator Max van Weezel bijna opgelucht aan het begin van het debat op 7 juni 2017. Met de boycot van Qatar door Saudi-Arabië was het Midden-Oosten ineens volop in het nieuws.

Voor Sadet Karabulut1, Martijn Kitzen2, Jan Gruiters3, en Paul Brill4 een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over het beleid dat Nederland zou moeten voeren ten aanzien van het Midden-Oosten.

Wat zouden de doelstellingen op de lange termijn moeten zijn? En met welke partijen moeten we praten, als westerse landen? ‘Als je in het Midden-Oosten beleid wil voeren dan moet je erkennen dat Hezbollah een rol speelt.’

  • Lees het volledige nieuwsbericht5

Inhoudsopgave

  1. Video-opname
  2. Foto-impressie
  3. Achtergrondinformatie

1.

Video-opname

2.

Foto-impressie

v.l.n.r.: Martijn Kitzen, Paul Brill, Sadet Karabulut, Jan Gruiters en debatleider Max van Weezel
Martijn Kitzen
Jan Gruiters
Sadet Karabulut
Paul Brill
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
v.l.n.r.: Martijn Kitzen en Paul Brill
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
v.l.n.r.: Sadet Karabulut en Jan Gruiters
v.l.n.r.: Martijn Kitzen, Paul Brill, Sadet Karabulut en Jan Gruiters
Er wordt een vraag gesteld uit het publiek
Inleiding door Martijn Kitzen

3.

Achtergrondinformatie

Het Actualiteitendebat is een samenwerking van het Montesquieu Instituut, Nieuwspoort6, ProDemos7 en Filmhuis Den Haag8.

  • Lees meer9
 
Logo's NIMD PAX GMOP

Dit Actualiteitendebat werd georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Meerpartijen Democratie (NIMD), PAX en het Grote Midden-Oosten Platform.


  • 1. 
    Vasthoudend Tweede Kamerlid voor de SP, dat zich vastbeet in dossiers als de burgerslachtoffers van het NAVO-bombardement in Hawija (Irak), de affaire met de giftige verfstof Chroom-6, de schuldenproblematiek en mensenrechtenschendingen in Turkije. Dochter uit een Turks-Koerdisch gastarbeidersgezin. Was, voor zij eind 2006 Kamerlid werd, coördinator drugsbeleid in de Bijlmermeer en gemeenteraadslid in Amsterdam. Hield zich aanvankelijk bezig met sociale zaken (onder meer sociale werkvoorziening, koopkracht, bijstand), inburgering en wonen. Fel en bedreven in het debat, waarin zij zich als studentenleidster al had bekwaamd. Was vaak slachtoffer van (online) bedreigingen.
     
  • 2. 
    Martijn Kitzen is universitair hoofddocent aan de Nederlandse Militaire Academie. Kitzen is gespecialiseerd in irreguliere oorlogsvoering zoals guerillatactieken en counterinsurgency operaties. Tevens adviseert hij militaire organisaties en individuele commandanten.
     
  • 3. 
    Jan Gruiters is sinds 2000 algemeen directeur van vredesorganisatie PAX. Gruiters is sinds de jaren tachtig actief in de vredesbeweging. Hij heeft zich in die begintijd een tijd lang intensief met Afrika beziggehouden. Gruiters is lid van diverse organisaties die zich op richten op het bevorderen van een vreedzame samenleving en is als deskundige betrokken bij het doorlichten van het Nederlandse overheidsbeleid op dat terrein. Hij publiceert regelmatig over vredesvraagstukken en internationale samenwerking.
     
  • 4. 
    Paul Brill heeft een eigen column 'de week van Paul Brill' in de Volkskrant die gaat over de buitenlandse politiek en hoe Nederland zich verhoudt tot de wereld. Brill was eerder correspondent en redacteur bij de Volkskrant.
     
  • 5. 
    DEN HAAG (PDC) - ‘Was er tóch nog een actuele aanleiding voor dit debat!’ verzuchtte moderator Max van Weezel bijna opgelucht. Met de boycot van Qatar door Saudi-Arabië was het Midden-Oosten ineens volop in het nieuws. Een tweet van een jubelende Amerikaanse president – ‘Perhaps this will be the beginning of the end to the horror of terrorism’ – maakte veel los bij de zaal. Voor Martijn Kitzen, Sadet Karabulut, Paul Brill en Jan Gruiters een mooie aanleiding om met elkaar in gesprek te gaan over het beleid dat Nederland zou moeten voeren ten aanzien van het Midden-Oosten.
     
  • 6. 
    Internationaal perscentrum Nieuwspoort vormt een ontmoetingsplek voor parlementaire pers, politici, voorlichters en lobbyisten en is een begrip in politiek Den Haag. Bij Nieuwspoort staat het vrije woord hoog in het vaandel. Nieuwspoort is dan ook bij uitstek een debatcentrum waar politici, journalisten, overheid en belangenbehartigers de degens kruisen. Nieuwspoort is gevestigd bij de Tweede Kamer in Den Haag.
     
  • 7. 
    ProDemos informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stelt hen in staat om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen. Dat gebeurt door overdracht van kennis over de kernwaarden van de Nederlandse rechtsstaat en over de werking van de democratie in al haar aspecten. Dit moet burgers uiteindelijk in staat stellen om actief aan politieke besluitvorming deel te nemen.
     
  • 8. 
    Het Filmhuis Den Haag is een onafhankelijk filmtheater dat de kennis van en de liefde voor film en filmgeschiedenis wil overbrengen door de presentatie van films die doorgaans niet te zien zijn in de reguliere bioscopen. Ook organiseert het Filmhuis workshops, debatten, lezingen en educatieve voorstellingen.
     
  • 9. 
    Democratie in Debat was een reeks activiteiten over actuele politieke thema's. Dialoog en duiding stonden centraal; altijd vanuit verschillende invalshoeken. Vanaf 2022 is Democratie in Debat overgegaan in Spreeek, een dialoogplatform van een groot aantal Haagse instellingen waarin mooie gesprekken over maatschappelijke thema's centraal staan.