Vragen over het bericht dat een verwarde man in de boeien is geslagen

Met dank overgenomen van H.G.J. (Hanke) Bruins Slot i, gepubliceerd op vrijdag 25 november 2016.

Vragen van de leden Van Toorenburg, Bruins Slot en Amhaouch (allen CDA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Veiligheid en Justitie over het bericht dat een verwarde man in de boeien is geslagen. (ingezonden 25 november 2016)

1 Heeft u kennisgenomen van de berichten over een verwarde man die in de boeien is geslagen? 1)

2 Deelt u de mening dat dit niet de meest wenselijke handelwijze is geweest en dat het een goede zaak is dat de politie hiervoor openlijk excuus heeft aangeboden?

3 Herinnert u zich uw antwoorden op eerdere vragen over de opvang van verwarde personen dat gemeenten in het algemeen verder gevorderd zijn als het gaat om het organiseren van alternatieve opvang dan op het gebied van vervoer? Kunt u dit verder duiden? Aan welke mogelijkheden denkt u op het gebied van vervoer? Hoe wilt u dit stimuleren? 2)

4 Kunt u aangeven wanneer het op 30 september jl. ingestelde Schakelteam personen met verward gedrag met de eerste monitor komt met daarin de stand van zaken hoe ver gemeenten zijn in hun aanpak, en in hoeverre er dan sprake is van een sluitende aanpak? Wordt er in die monitor onderscheid gemaakt tussen alternatieve opvang en vervoer?

5 Denkt u dat de gemeente Amsterdam op 1 januari 2017 een sluitende aanpak verwarde personen heeft? Zo nee, waarom niet?

  • 1) 
    ‘Politie biedt excuses aan na 'hardhandige' arrestatie bejaarde man’, AT5, 22 november 2016.
  • 2) 
    Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2016-2017, nr. 341

Toelichting:Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Marcouch (PvdA) ingezonden 23 november 2016 (vraagnummer 2016Z21956) en Kuzu (Groep Kuzu/Öztürk), ingezonden 24 (vraagnummer 2016Z22083).