Jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en Wereldbank, Den Haag - Parlementaire monitor

Parlementaire monitor
Maandag 6 april 2020
kalender

Jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds en Wereldbank, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 7 oktober 2016 - 8 oktober 2016
plaats Den Haag, Washington, D.C., Verenigde Staten
aanwezigen J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselbloem†i, E.M.J. (Lilianne) Ploumen†i, V. (Valdis) Dombrovskis†i e.a.
organisatie Internationaal Monetair Fonds (IMF)†i, Wereldbank†i

Tijdens de jaarvergadering van het IMF en de Wereldbank neemt de minister deel aan diverse vergaderingen van het IMF en van de IMF-kiesgroep die Nederland beurtelings met BelgiŽ voorzit. Ook heeft hij afspraken met onder anderen diverse collega-ministers.


1.

Internationaal Monetair Fonds (IMF)

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is de VN†i-organisatie die de stabiliteit van het internationale monetaire systeem in de gaten houdt. Om deze stabiliteit te behouden en financiŽle crises te voorkomen, analyseert het IMF nationale, regionale en mondiale economische en financiŽle ontwikkelingen. Ook biedt het IMF hulp bij het beteugelen van economische crises.

Het IMF adviseert haar lidstaten over het te voeren financieel beleid. Daarnaast biedt het IMF tijdelijke financiŽle hulp om tekorten op de betalingsbalans van de lidstaten te corrigeren. Ook zorgt het IMF voor technische assistentie en training aan landen die hulp nodig hebben bij het opbouwen van betrouwbare financiŽle organisaties.

2.

Wereldbank

Deze gespecialiseerde organisatie van de Verenigde Naties†i is opgericht in 1944. De Wereldbank richt zich op armoedebestrijding en verbetering van de levensstandaard in voornamelijk ontwikkelingslanden. Dit doet zij door middel van het verlenen van financiŽle en technische assistentie.

De Wereldbank bestaat uit twee ontwikkelingsinstellingen, de International Bank for Reconstruction and Development (IBRD) en de International Development Association (IDA). De IBRD richt zich op minder rijke landen en kredietwaardige ontwikkelingslanden. De IDA richt zich op de allerarmste landen. Beide instituties zorgen voor leningen, rente-vrije kredieten en beurzen voor ontwikkelingslanden om voornamelijk onderwijs, infrastructuur en communicatiemiddelen te verbeteren.

3.

Meer over...