Algemene Rekenkamer - president

Aan het hoofd van de Algemene Rekenkamer staat de president. Er zijn sinds 1841 tot heden 24 presidenten geweest. De naam 'president' staat sinds 1976 in de Comptabiliteitswet, voordien werd van 'voorzitter' gesproken.

Bij het ontstaan van een vacature start de Rekenkamer een openbare sollicitatieprocedure en aan de hand hiervan stelt zij een aanbevelingslijst van zes kandidaten op. De Tweede Kamer doet na een geheime stemming een bindende voordracht van drie personen aan de regering, waarbij zij geen rekening hoeft te houden met de aanbevelingslijst van de Rekenkamer.

Uiteindelijk wordt het nieuwe lid voor het leven (dat wil zeggen, tot het zevenstige levensjaar) benoemd bij Koninklijk Besluit i. Het college zelf kiest uit zijn midden de president.

De huidige president is Pieter Duisenberg i.

1.

Taken

De beslissingen van het college, voorgezeten door de president, worden gemaakt in collegiaal bestuur. Dat wil zeggen dat in principe alle besluiten gemaakt worden door het gehele college, en niet door de president of één van de afzonderlijke collegeleden.

Wel zijn alle collegeleden, inclusief de president, rapporteur voor een deel van de onderzoeken die de Rekenkamer uitvoert.

2.

Overzicht voorzitters, vanaf 1976 presidenten

In onderstaand overzicht vindt u de complete lijst van presidenten van de Algemene Rekenkamer sinds 1814.

 

Meer over