Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over een gezamenlijk verzoek van beide Kamers aan de minister-president tot instelling van een Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel - Staatscommissie Parlementair Stelsel

Deze brief is onder nr. 2 toegevoegd aan dossier 34430 - Staatscommissie Parlementair Stelsel.

1.

Kerngegevens

Officiële titel Staatscommissie Parlementair Stelsel; Brief commissie; Brief van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over een gezamenlijk verzoek van beide Kamers aan de minister-president tot instelling van een Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel
Document­datum 07-07-2016
Publicatie­datum 06-07-2016
Nummer KST344302
Kenmerk 34430, nr. 2
Externe link origineel bericht
Originele document in PDF

2.

Tekst

34 430 Staatscommissie Parlementair Stelsel

Nr. 2 BRIEF VAN DE VASTE COMMISSIE VOOR BINNENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 6 juli 2016

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft, ter behandeling van de in haar handen gestelde brief van de Voorzitter van de Eerste Kamer van 9 februari 2016 over een gezamenlijk verzoek van beide Kamers aan de Minister-President tot instelling van een Staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel (Kamerstuk 34 430, nr.1), overleg gevoerd met de Huishoudelijke Commissie uit de Eerste Kamer. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft daarbij acht geslagen op de volgende feiten.

Op 2 februari 2016 aanvaardde de Eerste Kamer de motie-Duthler Kamerstuk 34 000, Q: het is wenselijk om in overleg met de Tweede Kamer te komen tot een verzoek aan de regering tot het instellen van een staatscommissie Bezinning Parlementair Stelsel.

Op 9 februari 2016 heeft de Voorzitter van de Eerste Kamer aan de Voorzitter van de Tweede Kamer de vraag voorgelegd of er binnen de Tweede Kamer steun aanwezig is voor een verzoek zoals in de motie-Duthler verwoord, en of de Tweede Kamer bereid is hierover met de Eerste Kamer te overleggen.

Op 18 februari 2016 heeft het presidium besloten de brief ter behandeling door te geleiden naar de vaste commissie van Binnenlandse Zaken (bijlage bij Kamerstuk 34 430, nr. 1).

Op 7 juni 2016 heeft in het kader van deze behandeling een gesprek plaatsgevonden tussen de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en de Huishoudelijke Commissie van de Eerste Kamer. In dit gesprek is besloten een conceptbrief aan het kabinet op te stellen, conform de motie-Duthler.

Dit concept is op 23 juni 2016 aan de leden van de commissie Binnenlandse Zaken voorgelegd. De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft op 28 juni 2016 bij meerderheid ingestemd met de conceptbrief.

Op basis van dit overleg legt de commissie u bijgaand voorstel voor een gezamenlijke brief1 van beide Kamers over genoemd verzoek voor. De commissie verzoekt u deze brief ter instemming aan de Kamer voor te leggen.

De voorzitter van de commissie, Pia Dijkstra

Noot 1

Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl


3.

Bijlagen

 
 
 

4.

Meer informatie

 

5.

Parlementaire Monitor

Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.