Besluit 2014/721 - Standpunt EU in het Comité voor overheidsopdrachten met betrekking tot de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 18 oktober 2014 gepubliceerd en is op 13 oktober 2014 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

2014/721/EU: Besluit van de Raad van 13 oktober 2014 tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

officiële Engelstalige titel

2014/721/EU: Council Decision of 13 October 2014 establishing the position to be taken on behalf of the European Union within the Committee on Government Procurement on the accession of New Zealand to the Revised Agreement on Government Procurement
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2014/721
Origineel voorstel COM(2014)574 NLEN
Celex-nummer i 32014D0721

3.

Key dates

Document 13-10-2014
Bekendmaking in Publicatieblad 18-10-2014; PB L 300 p. 53-54
Inwerkingtreding 13-10-2014; in werking datum document zie art 2
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

18.10.2014   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 300/53

 

BESLUIT VAN DE RAAD

van 13 oktober 2014

tot vaststelling van het namens de Europese Unie in het Comité voor overheidsopdrachten in te nemen standpunt met betrekking tot de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten

(2014/721/EU)

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, met name artikel 207, lid 4, eerste alinea, in samenhang met artikel 218, lid 9,

Gezien het voorstel van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 28 september 2012 heeft Nieuw-Zeeland verzocht om toe te treden tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten (hierna „de herziene GPA” genoemd).

 

(2)

De verbintenissen van Nieuw-Zeeland inzake dekking zijn vastgesteld in zijn definitief aanbod, zoals dat op 21 juli 2014 aan de partijen bij de herziene GPA is voorgelegd.

 

(3)

Hoewel het aanbod van Nieuw-Zeeland uitgebreid is, biedt het geen volledige dekking. Het is derhalve aangewezen om te voorzien in bepaalde voor Nieuw-Zeeland geldende specifieke uitzonderingen op de Uniewijde dekking. Deze specifieke uitzonderingen, die in de bijlage bij dit besluit zijn opgenomen, zullen deel uitmaken van de voorwaarden voor de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene GPA en zullen worden opgenomen in het besluit van het Comité voor overheidsopdrachten (hierna „het GPA-comité” genoemd) betreffende de toetreding van Nieuw-Zeeland.

 

(4)

De toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene GPA zal naar verwachting een positieve bijdrage leveren aan de verdere internationale openstelling van de markten voor overheidsopdrachten.

 

(5)

Artikel XXII, lid 2, van de herziene GPA bepaalt dat elk WTO-lid tot de herziene GPA kan toetreden op tussen dat lid en de partijen overeen te komen voorwaarden en dat deze voorwaarden worden vastgesteld in een besluit van het GPA-comité.

 

(6)

Bijgevolg is het noodzakelijk om het standpunt te bepalen dat namens de Unie in het GPA-comité moet worden ingenomen in verband met de toetreding van Nieuw-Zeeland,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

Het standpunt dat namens de Unie in het Comité voor overheidsopdrachten moet worden ingenomen, houdt in dat de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten wordt goedgekeurd, met inachtneming van de specifieke toetredingsvoorwaarden die in de bijlage bij dit besluit zijn vastgesteld.

Artikel 2

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Luxemburg, 13 oktober 2014.

Voor de Raad

De voorzitter

  • M. 
    MARTINA
 

BIJLAGE

VOORWAARDEN VAN DE EU VOOR DE TOETREDING VAN NIEUW-ZEELANDTOT DE HERZIENE GPA (1)

Bij de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten komt onder 2, punt 3 („De aanbestedende diensten van de centrale overheden van de EU-lidstaten”) van bijlage 1 bij aanhangsel I van de Europese Unie als volgt te luiden:

 

„3.

Voor de goederen, diensten, leveranciers en dienstverleners van de Verenigde Staten; Canada; Japan; Hongkong, China; Singapore; Korea; Armenië en het afzonderlijk douanegebied Taiwan, Penghu, Kinmen en Matsu, en Nieuw-Zeeland: opdrachten van de volgende aanbestedende diensten van centrale overheden, mits zij niet gemerkt zijn met een asterisk.”

Bij de toetreding van Nieuw-Zeeland tot de herziene Overeenkomst inzake overheidsopdrachten wordt in aantekening 1 bij bijlage 2 bij aanhangsel I van de Europese Unie na punt e), het volgende toegevoegd:

 

„f.

opdrachten van lokale aanbestedende diensten (aanbestedende diensten van de bestuurlijke eenheden die vallen onder NUTS 3 en kleinere bestuurlijke eenheden, zoals bedoeld in Verordening (EG)...


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.