SBE16 SUSTAINABLE BUILT ENVIRONMENT 2016 "TRANSITION ZERO", Utrecht

Utrecht Centraal
© Kevin Bergenhenegouwen / PDC
datum 7 april 2016 - 8 april 2016
plaats Utrecht
locatie Utrecht, The Netherlands Toon locatie
aanwezigen G.J.M. (Gerben-Jan) Gerbrandy i e.a.
organisatie Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL) i

De SBE wordt beschouwd als de belangrijkste internationale conferentie voor duurzaam bouwen en wordt dan ook gepromoot door internationale organisaties als IISBE, CIB, UNEP-SBCI en FIDIC. Doel van de SBE16-editie te Utrecht is professionals op het gebied van technologische transitie op het gebied van urbane duurzaamheid te mobiliseren rond een aantal zeer actuele kwesties en daarmee de beste praktijken op dit gebied te bevorderen.

Fotograaf: Rob Voss

Centraal thema van deze conferentie met de titel ‘Transition ZERO’ is: van demonstraties naar grootschalige NET-Zero-renovatie.

De vier onderwerpen van de conferentie zijn:

  • Opschalen: van prototypes en concepten naar de markt, financiële modellen & businessmodellen, strategie voor massale marketing.
  • Circulaire processen: modellen & materialen, ketens in de bouw, ecomaterialen en ingebedde energie.
  • Kleinstedelijke gebieden: systemen verbeteren, 0-impactgebieden qua energie-, water- & materiaalverbruik, betrokkenheid van bewoners en leefomstandigheden.
  • Bestuur: wetgeving & beleid, Europese kansen, betrokkenheid & afstemming stakeholders, impact van lokale/nationale autoriteiten.

1.

Nederlands voorzitterschap Europese Unie 1e helft 2016 (EU2016NL)

Van 1 januari tot en met 30 juni 2016 vervulde Nederland voor de twaalfde keer het voorzitterschap i van de Raad van de Europese Unie i. Prioriteiten waren: een strategische agenda voor de EU in tijden van verandering, banen scheppen door innovatieve groei, en verbinding zoeken met maatschappelijke actoren. Nederland kreeg als voorzitter verder te maken met de migratiecrisis en het Britse referendum over het lidmaatschap van de EU.

Tijdens het EU-voorzitterschap zat Nederland de vergaderingen van de Raad voor en nam Nederland het voortouw bij onderhandelingen tussen de lidstaten onderling. Ook behartigde Nederland de belangen van de lidstaten bij onderhandelingen met de andere Europese instellingen over nieuwe regelgeving.

2.

Meer over...