Besluit 2015/1993 - Goedkeuring van de sluiting namens Euratom, van de stabilisatie- en associatieovereenkomst met Kosovo

Dit is een beperkte versie

U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.

1.

Stand van zaken

Dit besluit is op 6 november 2015 gepubliceerd en is op 22 oktober 2015 in werking getreden.

2.

Kerngegevens

officiële titel

Besluit (EU) 2015/1993 van de Raad van 22 oktober 2015 houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en Kosovo, anderzijds

officiële Engelstalige titel

Council Decision (EU) 2015/1993 of 22 October 2015 approving the conclusion, by the European Commission, on behalf of the European Atomic Energy Community, of the Stabilisation and Association Agreement between the European Union and the European Atomic Energy Community, of the one part, and of Kosovo, of the other part
 
Rechtsinstrument Besluit
Wetgevingsnummer Besluit 2015/1993
Origineel voorstel COM(2015)182 NLEN
Celex-nummer i 32015D1993

3.

Key dates

Document 22-10-2015; Datum goedkeuring
Bekendmaking in Publicatieblad 06-11-2015; PB L 290 p. 14-15
Inwerkingtreding 22-10-2015; in werking datum document zie art 3
Einde geldigheid 31-12-9999

4.

Wettekst

6.11.2015   

NL

Publicatieblad van de Europese Unie

L 290/14

 

BESLUIT (EU) 2015/1993 VAN DE RAAD

van 22 oktober 2015

houdende goedkeuring van de sluiting door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, enerzijds, en Kosovo (1), anderzijds

DE RAAD VAN DE EUROPESE UNIE,

Gezien het Verdrag tot oprichting van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en met name artikel 101, tweede alinea,

Gezien de aanbeveling van de Europese Commissie,

Overwegende hetgeen volgt:

 

(1)

Op 21 juni 2013 heeft de Raad de Commissie gemachtigd om onderhandelingen met Kosovo te openen over een stabilisatie- en associatieovereenkomst („de overeenkomst”). De onderhandelingen zijn met succes afgerond met de parafering van de overeenkomst op 25 juli 2014.

 

(2)

De overeenkomst betreft ook aangelegenheden die tot de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie („de Gemeenschap”) behoren.

 

(3)

De overeenkomst dient derhalve ook namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie te worden gesloten wat betreft aangelegenheden die onder het Euratom-Verdrag vallen.

 

(4)

De ondertekening en de sluiting van de overeenkomst zijn onderworpen aan een afzonderlijke procedure wat betreft aangelegenheden die onder het Verdrag betreffende de Europese Unie en het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie vallen.

 

(5)

De overeenkomst laat de conform de nationale gebruiken en het internationale recht bepaalde standpunten van de lidstaten inzake de status van Kosovo onverlet.

 

(6)

Geen van de termen, omschrijvingen of definities die in dit besluit of in de overeenkomst worden gebruikt, noch de verwijzing naar de rechtsgrondslag die noodzakelijk is voor de sluiting van de overeenkomst, houdt in dat de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie Kosovo erkent als onafhankelijke staat, noch dat individuele lidstaten die dat nog niet eerder deden, Kosovo erkennen als onafhankelijke staat.

 

(7)

De sluiting van de overeenkomst door de Europese Commissie namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie dient derhalve te worden goedgekeurd, wat betreft aangelegenheden die tot de bevoegdheid van de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie behoren,

HEEFT HET VOLGENDE BESLUIT VASTGESTELD:

Artikel 1

De sluiting door de Europese Commissie, namens de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, van de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie, en Kosovo wordt goedgekeurd (2).

Artikel 2

Dit besluit laat het standpunt van de lidstaten en de Unie inzake de status van Kosovo onverlet.

Artikel 3

Dit besluit treedt in werking op de dag waarop het wordt vastgesteld.

Gedaan te Luxemburg, 22 oktober 2015.

Voor de Raad

De voorzitter

  • F. 
    ETGEN
 

  • (1) 
    Deze benaming laat de standpunten over de status van Kosovo onverlet, en is in overeenstemming met Resolutie 1244 (1999) van de VN-Veiligheidsraad en het advies van het Internationaal Gerechtshof over de onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo.
  • (2) 
    De tekst van de overeenkomst is gehecht aan het Besluit van de Raad betreffende de sluiting, namens de Unie, van de overeenkomst.
 


Lees meer

Deze wettekst is overgenomen van EUR-Lex.

5.

Origineel voorstel

 

6.

Bronnen en disclaimer

Zie voor uitgebreidere informatie eventueel ook de volgende voor dit dossier gebruikte bronnen:

Dit dossier wordt iedere nacht automatisch samengesteld op basis van bovenstaande dossiers. Hierbij is aan de technische programmering veel zorg besteed. Een garantie op de juistheid van de gebruikte bronnen en het samengestelde resultaat kan echter niet worden gegeven.

 

7.

Uitgebreide versie

Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met de juridische context, de Europese rechtsgrond, een overzicht van verwante dossiers en de betrokken zaken van het Europees Hof van Justitie.

De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de EU Monitor van PDC Informatie Architectuur.

8.

EU Monitor

Met de EU Monitor volgt u alle Europese dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.

De EU Monitor is ook beschikbaar in het Engels.