34331 - Aanpassingswet studiefinanciering BES
Dit is een beperkte versie
U kijkt naar een beperkte versie van dit dossier in de EU Monitor.
Dit wetsvoorstel werd op 2 november 2015 ingediend door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Bussemaker1.
Dit voorstel is gebaseerd op de overweging, dat het wenselijk is de Wet studiefinanciering BES op een aantal punten in overeenstemming te brengen met de ontstane uitvoeringspraktijk en tevens diverse technische en redactionele verbeteringen door te voeren, de Wet primair onderwijs BES, de Wet voortgezet onderwijs BES en de Wet educatie en beroepsonderwijs BES aan te passen met het oog op het overgangsrecht voor de voorziening in de onderwijshuisvesting en de Wet studiefinanciering 2000 te wijzigen om onder meer een technische verbetering door te voeren.
Inhoudsopgave
Aanpassing van onder meer de Wet studiefinanciering BES met het oog op codificatie van de ontstane uitvoeringspraktijk van de studiefinanciering BES, verruiming van het toepassingsbereik van de studiefinanciering BES naar Canada en doorvoering van diverse technische verbeteringen en kleine beleidsmatige wijzigingen (Aanpassingswet studiefinanciering BES)
Bij dit wetsvoorstel werden twee nota's van wijziging, vier amendementen en een subamendement ingediend. Bij dit dossier werden in de Tweede Kamer vier moties ingediend. (39 stuks)2 |
2 november 2015, koninklijke boodschap, nr. 1
Koninklijke boodschap |
2 |
2 november 2015, voorstel van wet, nr. 2
Voorstel van wet |
2 |
2 november 2015, memorie van toelichting, nr. 3
Memorie van toelichting |
2 |
2 november 2015, koninklijke boodschap, nr. 1
KST343311 Koninklijke boodschap |
2 |
2 november 2015, voorstel van wet, nr. 2
KST343312 Voorstel van wet |
2 |
2 november 2015, memorie van toelichting, nr. 3
KST343313 Memorie van toelichting |
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met het inleidende gedeelte van de memorie van toelichting, alle documenten in dit dossier, een overzicht van Internetconsultatiedocumenten en reacties, een overzicht van door dit wetsvoorstel gewijzigde wetten, een overzicht van Kamerleden en bewindslieden die bij de behandeling van dit dossier het woord hebben gevoerd en een overzicht van verwante dossiers.
De uitgebreide versie is beschikbaar voor betalende gebruikers van de Parlementaire Monitor van PDC Informatie Architectuur.
Met de Parlementaire Monitor volgt u alle parlementaire dossiers die voor u van belang zijn en bent u op de hoogte van alles wat er speelt in die dossiers. Helaas kunnen wij geen nieuwe gebruikers aansluiten, deze dienst zal over enige tijd de werkzaamheden staken.
- 1.Getalenteerde, nogal serieuze PvdA-politica, die na onderzoeker, beleidsmedewerker en universitair docent te zijn geweest, al snel een prominent Tweede Kamerlid werd. Hield zich bezig met volksgezondheid, sociale zaken en cultuur en was bij de mislukte formatie van 2003 secondant van partijleider Wouter Bos. In het kabinet-Balkenende IV was zij als staatssecretaris verantwoordelijk voor onder meer medische ethiek, de wmo, zorg, ouderenbeleid en sport. Keerde, na ruim anderhalf jaar rector van de Hogeschool van Amsterdam te zijn geweest, in 2012 in Rutte II terug als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Voerde het omstreden sociaal leenstelsel in. Werd in 2018 hoogleraar in Leiden aan de medische en de governance faculteit. Haar vader overleefde als jongen de Japanse kampen en zij schreef daar een boek over. Was al jong maatschappelijk betrokken.
- 2.Paul van Meenen (1956) is sinds 13 juni 2023 fractievoorzitter van de D66-Eerste Kamerfractie. Daarvoor was hij van 20 september 2012 tot 7 juni 2023 lid van de Tweede Kamer. Hij was eerder bestuursvoorzitter van een groep van tien scholen voor voortgezet onderwijs in de regio Den Haag. Daarvoor was de heer Van Meenen leraar wiskunde en rector. Hij was verder fractievoorzitter van D66 in de gemeenteraad van Leiden. Hij was onderwijswoordvoerder van zijn fractie en hield zich ook bezig met kinderopvang. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid en lid van het Presidium.
- 3.Mohammed Mohandis (1985) is sinds 22 juni 2022 Tweede Kamerlid. Eerder was hij dat in de periode 2012-2017. Tot 27 oktober 2023 was dat voor de PvdA en sindsdien is hij lid van de Tweede Kamerfractie van GroenLinks-PvdA. De heer Mohandis begon zijn politieke loopbaan bij de Jonge Socialisten en in de gemeenteraad van Gouda en werkte onder meer bij FORUM, het kennisinstituut voor multiculturele vraagstukken, bij mboRijnland en als toezichthouder bij diverse onderwijsorganisaties. In 2020-2022 was de heer Mohandis voorzitter van de uitvoeringsorganisatie van de combinatie van belangenbehartigers van scholieren. Hij is woordvoerder cultuur, media en sport en voorzitter van de vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
- 4.Pieter Duisenberg (1967) is sinds 1 september 2023 president van de Algemene Rekenkamer. Daarvoor was hij voorzitter van UNL (Vereniging Universiteiten van Nederland). Van 2003 tot 2006 was hij VVD-Tweede Kamerlid, dat zich vooral inzette voor beter toezicht op overheidsuitgaven. Nam daartoe ook enkele opmerkelijke initiatieven, zoals het uitnodigen van honderd burgers om jaarrekeningen van ministeries te controleren, bekend als de 'V100'. Introduceerde een methode ('methode Duisenberg') voor betere parlementaire controle van begroting en verantwoording van ministeries.
- 5.Strijdbare SP-politica uit Zwolle, die na twee periode als vervanger te zijn opgetreden in mei 2014 Tweede Kamerlid werd. Was daarvoor bij diverse instellingen werkzaam op het gebied van personeelszaken en werd in 2006 gemeenteraadslid in Zwolle. Na zes jaar fractiemedewerker sociale zaken te zijn geweest, werd zij in 2014 als Kamerlid woordvoerster onderwijs en kinderopvang. Daarnaast hield zij zich bezig met de zorgsector en het jeugdbeleid. Diende samen met Paul van Meenen (D66) een initiatiefvoorstel in over verkleining van de klassen in het basisonderwijs. Brak na haar Kamerlidmaatschap met de SP en is nu wethouder van Hattem voor PvdA/GroenLinks.
- 6.Michel Rog (1973) was van 20 september 2012 tot 12 januari 2021 Tweede Kamerlid voor het CDA. Daarna was hij van december 2020 tot november 2021 wethouder in Haarlem. Sinds oktober 2024 is bij burgemeester van Bloemendaal. De heer Rog was in 2008-2012 voorzitter van CNV Onderwijs. Daarvoor was hij vakbondsbestuurder en teamleider burgerluchtvaart bij vakbond De Unie en leraar maatschappijleer in het voortgezet onderwijs. Als Kamerlid was hij woordvoerder onderwijs van de CDA-fractie. De heer Rog was voorzitter van de vaste commissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van de parlementaire ondervragingscommissie Ongewenste beïnvloeding uit onvrije landen.