Kremlinwatching in Maputo: Wie is de baas in Mozambique?

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 19 februari 2015.

Europarlementariër Judith Sargentini leidde een Europese waarnemingsmissie om de verkiezingen in Mozambique te controleren. Lees haar eerdere berichten op onze website.

De nieuwe president van Mozambique is in januari geïnstalleerd. Felipe Nyusi van de winnende partij Frelimo vervangt Armando Guebuza, ook Frelimo, maar die laatste blijft voorzitter van de partij.

Op bezoek in het partijkantoor van Frelimo

In alle overheidsgebouwen is het staatsportret van Guebuza naar beneden gehaald en hangt Nyusi nu aan de spijker. Maar wat valt de politieke analysten op? Nyusi draagt géén rode stropdas. Voer voor kremlinologen!

Rood is de kleur van Frelimo. Dat gaat zo ver dat een van de Europese waarnemers afgelopen oktober haar rode jasje niet aan deed naar officiële gelegenheden. Wij zijn immers neutraal.

Waarom draagt Nyusi geen rode stropdas, terwijl dat voorheen blijkbaar usance was? Misschien wil hij uitstralen dat hij president van alle Mozambikanen is en niet alleen voor zijn Frelimo-aanhang, opperde ik. Zo zag mijn gesprekspartner het niet. Nee, hij zou van Guebuza geen toestemming hebben om het Frelimo-rood te mogen dragen. De oude man heerst over de partij. Sinds hij geen president van het land meer is, laat hij zich elke morgen om halfacht bij het partijbureau voorrijden. De medewerkers daar schijnen te balen, want je kunt natuurlijk niet later dan de baas aankomen waaien.

Het schijnt dat Nyusi alleen op uitnodiging welkom is bij het centraal comité van de partij (ze houden er oud-communistische terminologie op na), wat natuurlijk reuze onhandig is als het land en de partij een en hetzelfde zijn. Guebuza kan niet loslaten. Hij heeft geen hobby, geen chique bezigheid, zoals een oud president betaamd. Hij zal niet gevraagd worden voor The Elders van (voorheen) Mandela, Tutu, Clinton want daar is Graça Machel - vrouw van de eerste president van Mozambique, en later van Mandela - lid van, en met meer recht. Baas zijn van Frelimo garandeert hem wat voordeeltjes hier en daar, maar hoe lang zal dat goed gaan met twee kapiteins op een schip?

Ik was van de week op dat partijkantoor. Een levensgroot portret van Guebuza hangt in de hal. Nuysi moet het met stickers op de buitendeur doen. Met een voet binnen, zou ik zeggen, maar of de Kremlinwatchers hier dat ook zo zien?