Joint Hearing on accountability, transparency and integrity, Brussel

József Antall-gebouw; (c) Atelier de Genval- Cerau - M. Van Campenhout, - Tractebel dev s.a. et ingénieurs associés
(c) Atelier de Genval- Cerau - M. Van Campenhout, - Tractebel dev s.a. et ingénieurs associés

Joint Hearing on accountability, transparency and integrity

CONT JURI LIBE AFCO 26-03-2015

Poster

"Towards a high degree of accountability, transparency and integrity in the EU Institutions". The main objective of the joint hearing is to allow a deep discussion at the European Parliament level about crucial issues of accountability, transparency and integrity of the EU institutions.

Considering the improvements made by the Commission to the applicable revised Code of Conduct for Commissioners, and the critical analysis of the Parliament, CONT, JURI, AFCO, LIBE Members would like to find out if there is still room for further development and to what extent the accepted and implemented ameliorations achieved by the Commission could be used to increase the level of transparency within other European institutions and consequently the trust of EU citizens.

The key conclusions of the Transparency International Report on 'the European Union Integrity System', the first ever comprehensive review of corruption and integrity risks in the EU institutions, will also be presented.

Location : European Parliament, Brussels, JAN Building, Room : 4Q2

Last updated : 27-04-2015


1.

EP-Commissie Begrotingscontrole (CONT)

Deze parlementaire commissie i controleert de begroting van de Europese Unie en de financiële verantwoording van de Europese Unie en haar instellingen.

De commissie telt 30 leden. De belangrijkste taak van deze commissieleden is het controleren of de begrotingsmiddelen correct en voor de beoogde doelen worden gebruikt. De commissie begrotingscontrole wordt bij haar werkzaamheden ondersteund door de Europese Rekenkamer.

2.

EP-Commissie Juridische zaken (JURI)

Deze parlementaire commissie i houdt zich bezig met de interpretatie en toepassing van het Europees recht i en relevant internationaal recht, met de vereenvoudiging van het recht van de EU en andere juridische aangelegenheden.

De commissie telt 25 leden. Een van de belangrijkste taak van deze commissieleden is het helpen van het Europees Parlement om een weloverwogen standpunt in te nemen over juridische kwesties zoals: immuniteiten, keuze van de rechtsgrondslag en geschillen voor het Hof van Justitie.

3.

EP-Commissie Burgerlijke vrijheden, justitie en binnenlandse zaken (LIBE)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met de rechten van de burgers van de EU, bestrijding van discriminatie, vrij verkeer van personen, asiel en migratie en de samenwerking bij de rechtsgang.

Deze commissie telt 69 leden. De belangrijkste taak van de commissie is de wetgeving en het democratisch toezicht op het beleid dat de Europese Unie in staat stelt haar burgers vrijheid, veiligheid te bieden. Hierbij zorgt de commissie ervoor dat de waarden uit het EU-Handvest van de grondrechten i in de gehele Europese Unie worden gehandhaafd.

4.

EP-Commissie Constitutionele zaken (AFCO)

Deze parlementaire commissie i houdt zich onder meer bezig met de organisatorische aspecten van de Europese Unie, het EU-verdrag en de gevolgen van uitbreiding van de EU voor de organisatiestructuur.

De commissie telt 28 leden. De belangrijkste taak van de commissie is het toezien op de uitvoering van de Verdragen en, indien nodig, de wijziging ervan.

5.

Meer over...