Kabinetscrisis bezworen

vrijdag 19 december 2014, 9:26

DEN HAAG (PDC i) - Regeringspartijen VVD i en PvdA i hebben afgelopen nacht een kabinetscrisis bezworen. De zorgcrisis ontstond afgelopen dinsdag in de Eerste Kamer i toen een wetsvoorstel van minister Schippers i (Volksgezondheid), dat de vrije artsenkeuze inperkt, werd weggestemd.

Drie PvdA-senatoren, Guusje ter Horst i, Adri Duivesteijn i en Marijke Linthorst i, stemden verassend tegen het wetsvoorstel. Zij hadden principiële bezwaren, maar kunnen zich vinden in aanpassingen die Schippers bereid is te makan in haar voorstel. Een harde garantie dat zij het aangepaste wetsvoorstel wél zullen steunen kunnen ze echter nog niet geven.

Wanneer de wet nogmaals wordt weggestemd, is er een uitweg gevonden in een Algemene Maatregel van Bestuur i (AMvB). Dit is een uitwerking van een wet waarvoor geen instemming nodig is van de Tweede en Eerste Kamer. Dit heeft geleid tot veel kritiek van de oppositie. De oppositiepartijen spraken over een truc (SP i), een dreigement (D66 i), een list om de Senaat te omzeilen (GroenLinks i) of vroegen zich af of het staatsrechtelijk wel zuiver is (ChristenUnie i).

Bron: ANP