Minister Hennis met EU-collega's bijeen in Brussel

Met dank overgenomen van Ministerie van Defensie (Def) i, gepubliceerd op dinsdag 18 november 2014, 13:54.

De lopende EU-operaties en de veiligheidssituatie aan de Europese grenzen. Over onder meer die zaken sprak minister Jeanine Hennis-Plasschaert i vandaag in Brussel i met haar EU-Defensiecollega's.

De bestrijding van ebola en de veiligheidssituatie in Oekraïne, Syrië en Irak kwamen eveneens uitgebreid aan bod. De ministers werden daarna bijgepraat over de 5 militaire operaties die de Europese Unie i leidt, zoals in Bosnië en voor de kust van en in Afrika.

Atalanta

Minister Hennis meldde in Brussel dat Nederland in 2015 wederom met 2 schepen deelneemt aan de antipiraterijmissie Atalanta. Van februari tot half mei 2015 zet Nederland Zr. Ms. Johan de Witt in. Het door Zweden geleide operationele hoofdkwartier krijgt daar onderdak. Van eind augustus tot eind november 2015 stuurt Nederland ook nog een patrouillevaartuig naar de kust van Somalië.

Nederland levert van eind december 2014 tot medio 2015 2 boarding teams voor 2 Duitse fregatten. "Dit zijn 2 concrete voorbeelden van hoe we kunnen samenwerken en onze slagkracht vergroten", aldus Hennis vanuit Brussel.

Ebola

Minister Hennis hield voor haar collega's ook een pleidooi voor meer actie vanuit de EU en de lidstaten om de ebola-crisis met concrete middelen te bestrijden, en niet alleen met geld.

Het Nederlandse schip Karel Doorman arriveerde vandaag in de haven van Freetown, Sierra Leone, met Nederlandse goederen zoals koelinstallaties, mobiele laboratoria, mobiele ziekenhuizen, beschermende kleding, voertuigen en bedden.

De Karel Doorman vervoert verder spullen uit 7 andere Europese lidstaten: Finland, Hongarije, Oostenrijk, Tsjechië, Slovenië, Roemenië en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast brengt het schip goederen van onder meer Unicef, Cordaid en de Lion Heart Foundation naar de door ebola geteisterde regio. De Doorman vaart daarna door naar Guinee en Liberia.

Archieffoto: Een voorbeeld van internationale samenwerking binnen Europa: Duitsland en Nederland ontwikkelden de Boxer.

EDA

De Bestuursraad van het European Defence Agency (EDA) sprak in Brussel over de geboekte vooruitgang sinds de vergadering van december 2013. Al eerder kwamen de ministers in de raad overeen dat de EU-lidstaten transparanter moeten zijn over hun defensieplanning. De landen moeten bij nieuwe materieelprojecten het EDA informeren en om advies vragen.

Minister Hennis is hier een groot voorstander van. "Alleen zo stimuleren we internationale samenwerking en voorkomen dat we zaken dubbel doen." Meedoen aan de gemaakte afspraken is vrijwillig, maar ze verwacht dat dat tijdens de Europese Raad in juni 2015 toch concrete resultaten worden geboekt.