Hoe werken de commissies van het Europees Parlement?

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP) i, gepubliceerd op maandag 1 september 2014, 15:54.

Infografiek commissievoorzitters (zie origineel bericht; link hieronder)

Het zomerreces is voorbij en het parlementaire werk wordt weer opgepakt met vergaderingen in de parlementaire commissies i deze week. De parlementaire commissies hebben een cruciale rol in de beleidsvorming, aangezien zij de standpunten van het Europees Parlement i opstellen op de dossiers waarvoor zij bevoegd zijn. Hoe werken de commissies? Lees verder en bekijk de infografiek om kennis te maken met de voorzitters van de commissies.

De EP-leden i besteden gemiddeld 2 weken per maand aan de commissievergaderingen, waar zij wetgevende en niet- wetgevende verslagen opstellen, voorstellen bespreken, over amendementen i stemmen en de onderhandelingen met de Raad i over wetgeving opvolgen. De commissies kunnen verder hoorzittingen organiseren met deskundigen en EU-instellingen i. Zij kunnen ook verslagen op eigen initiatief opstellen die niet juridisch bindend zijn maar het standpunt van het Parlement over een bepaald onderwerp weergeven.

In de huidige zittingsperiode (2014-2019) heeft het EP 20 vaste commissies en 2 subcommissies i. Zij bestrijken het hele scala van EU- bevoegdheden van internationale handel tot consumentenbescherming en gendergelijkheid. Het Parlement kan ook bijzondere commissies in het leven roepen (hiervan waren er drie in de vorige legislatuur (2009-2014): over beleidsuitdagingen, de financiële crisis en georganiseerde criminaliteit ) of onderzoekscommissies die kijken naar schendingen van het EU-recht i.

De grootte van commissies varieert sterk: de commissie Buitenlandse zaken telt 71 leden en de visserijcommissie, de commissie Juridische zaken en de commisie Constitutionele zaken tellen elk 25 leden. De samenstelling van de commissies weerspiegelt het gewicht wat elke fractie heeft in het Parlement als geheel. Gewoonlijk is een EP-lid van één commissie lid en plaatsvervanger in een andere commissie.

Om een verslag te schrijven, benoemen de commissies een afgevaardigde uit hun midden die de positie van het Parlement opstelt. Dit parlementslid wordt hiermee de rapporteur. De fracties kunnen vervolgens wijzigingen voorstellen en proberen overeenstemming te bereiken over een compromistekst die ter goedkeuring aan de plenaire vergadering wordt voorgelegd.

U kunt rechtstreeks de vergaderingen van de commissies op onze website volgen en de commissies volgen via onze lijst op Twitter.

REF. : 20140829STO56903