Wereldtop over seksueel geweld en verkrachting in conflictzones

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 16 juni 2014, 2:21.

Wereldtop over seksueel geweld en verkrachting in conflictzones
Bron: Blog Kartika Liotard

Brussel, 13 juni 2014 - Meer dan 100 landen waren in London vertegenwoordigd op de wereldtop over seksueel geweld en verkrachting in conflictzones. Deze top kwam zes jaar nadat de Verenigde Naties verkrachting als "misdaad tegen de menselijkheid" had bestempeld en veertien jaar nadat resolutie 1325 van de VN Veiligheidsraad over oorlog en vrouwen was aangenomen.

Het doel van de top was om een eind te maken aan de "cultuur van straffeloosheid". Dit kan worden gedaan door het opstellen van een nieuw protocol dat beschrijft hoe seksueel geweld in conflictzones moet worden onderzocht en vervolgd. Het was een gebeurtenis van weergaloze grootte die burgerbewegingen, religieuze en politieke vertegenwoordigers bij elkaar bracht; zowel humanitaire activisten als militaire en juridische experts.

De meest alarmerende statistieken werden onder de loep genomen. Meer dan 150 miljoen meisjes en vrouwen en meer dan 73 miljoen jongens en mannen komen ieder jaar in aanraking met seksueel geweld, en kinderen in conflictzones lopen het meeste risico. Een schrijnend voorbeeld: iedere dag worden in de Democratische Republiek Congo 36 meisjes en vrouwen verkracht.

De top riep op tot concrete acties zoals maatregelen tegen seksueel geweld door middel van trainingen bij de krijgsmacht of bijvoorbeeld de verbetering van slachtofferhulp en het vaststellen van goed gebruik bij het verkrijgen van getuigenverklaringen.

Deze maatregelen zijn in lijn met de aanbevelingen van het Europees Parlement, waarvan ik hier een paar van wil uitlichten: onafhankelijk onderzoek met het doel om daders van seksueel geweld aansprakelijk te houden onder de auspiciën van het internationaal Strafhof; het terugtrekken van steun van EU Lidstaten aan regimes waarvan de krijgsmachten systematisch mensenrechten schenden en seksueel geweld plegen; het bevorderen, zowel politiek als financieel, van de implementatie van Resolutie 1325 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Eens te meer was er een "celebrity-effect", opgewekt door de aanwezigheid van de welbekende Hollywood filmster die publieke belangstelling meenam naar de top. Als dit de tol is die betaald moet worden om ervoor te zorgen dat de media aandacht wil geven op dit belangrijke onderwerp en ook de meest waardevolle experts aantrekt, dan zeg ik: "Van harte welkom, mevrouw Angelina Jolie!"