Wie zal extreem-rechts in het Europees Parlement gaan leiden?

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 28 mei 2014, 2:59.
Wie zal extreem-rechts in het Europees Parlement gaan leiden?
Bron: Blog Kartika Liotard

Wie zal extreem-rechts in het Europees Parlement gaan leiden?
Bron: Blog Kartika Liotard

BRUSSEL, 28 mei 2014 - Wie zal extreem-rechts in het Europees Parlement gaan leiden, het Franse Front National van Marine Le Pen of de Britse UKIP? Zullen er twee extremistische groepen komen in plaats van de groep die er nu al zit onder leiding van Nigel Farage? We zullen snel antwoorden krijgen nu we de deadline voor de zetelverdeling naderen.

Hoe de uitkomst ook moge zijn, ik denk dat nadat de strijd tussen de ego's van politici en de concurrentie voor het verkrijgen van EP fondsen achter de rug is, de extreem-rechtse parlementariërs hun ware gezicht laten zien. Ze nemen hun werk niet serieus en hun inbreng in het politieke werk van het EP zal marginaal zijn. Ik verwacht dan ook dat ze op de oude voet doorgaan door uit te blinken in afwezigheid en geen rapporten of initiatieven zullen ondernemen.

De rivalen Marine Le Pen en Nigel Farage zijn op dezelfde dag naar Brussel gekomen om zoveel mogelijk bondgenoten te recruteren. In de pers spraken Le Pen en haar kompanen uit Oostenrijk (FPÖ), Italië (Lega Nord), Nederland (PVV) en België (Vlaams Belang) al hun vertrouwen uit in de te vormen nieuwe groep. Waren ze aan het bluffen? Want voor een nieuwe politieke groep in het Europees Parlement komen ze nog twee nationaliteiten tekort. Zal het voor hen mogelijk zijn om de drempel van 7 nationaliteiten te halen zonder te flirten met de fascisten uit Griekenland, Hongarije of Duitsland?

We kunnen nu met zekerheid stellen dat op 25 mei meer dan twee-derde van de parlementszetels zijn gewonnen door pro-Europese partijen. Maar we kunnen er ook zeker van zijn dat de anti-Europese, extreem-rechtse europarlementariërs veel luidruchtiger en lastiger zijn dan in het vorige mandaat.

Tegelijkertijd hebben meer dan 2000 jonge demonstranten, niet onder de indruk van de interne opmaak van extreem-rechts, dezelfde dag uitgekozen om in Brussel te demonstreren bij de Europese instellingen. Met veel rechtvaardig kabaal toonden zij hun afkeer van racisme en xenophobie en hun toewijding tot “Another Europe”, een ander Europa. Laten we hopen dat de toekomst hen gelijk geeft.