Pinokkio: In Europa worden geen 4700 banen beschermd, maar 600

woensdag 21 mei 2014, 15:32

DEN HAAG (PDC i) - De bewering "In Europa worden ruim 4700 banen beschermd" is tot op zeker hoogte juist. Dat is de conclusie van de website pinokkiofactor.eu. Omdat er relevante informatie is weggelaten, ontstaat er echter een onjuiste indruk van het aantal beschermde banen in de EU i.

Pinokkiofactor.eu onderzoekt en beoordeelt beweringen over de Europese Unie op hun waarheidsgehalte. Hoe langer de neus van Pinokkio, hoe meer onzin er volgens Pinokkio wordt verkocht.

Volgens de VVD i is het grote aantal geregistreerde beroepen in de EU een blok aan het been van werkzoekenden en ondernemers die over de grens hun diensten of producten willen aanbieden. Beroepen die geregistreerd zijn, mogen alleen uitgeoefend worden door mensen die daar gecertificeerd voor zijn. De eisen die daaraan worden gesteld, verschillen van land tot land. Het gaat bijvoorbeeld om beroepen als tandarts, leraar, advocaat en beëdigd vertaler.

Pinokkio zegt: Het is onjuist om te zeggen dat er 4700 unieke beschermde beroepen zijn in Europa i. Een groot deel van de geregistreerde beroepen komt namelijk overeen. Het beroep tandarts komt bijvoorbeeld 32 keer voor. Dat is de rekenfout die de VVD heeft gemaakt. Als alle beroepen eenmaal worden geteld, zou het aantal op 598 uitkomen. Statistisch gezien heeft de VVD gelijk, maar de suggestie dat het om unieke beroepen gaat is onjuist.

Feit blijft wel dat slechts 10 procent van de Europeanen over de grens werkt. Volgens de VVD spelen verschillen in eisen van geregistreerde banen hierbij een rol. Uit de Eurobarometer i blijkt echter vooral de taalbarrière en de afstand tot familie veel zwaarder wegen in de beslissing om niet naar het buitenland te gaan. Zowel bij Nederlanders in het buitenland als EU-inwoners die zich vestigen in Nederland, lijken niet veel last te hebben van protectionistische neigingen.

Bron: www.pinokkiofactor.eu