De kop is er af!

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 29 april 2014, 2:14.

De kop is er af!
Bron: Blog Kartika Liotard

Brussel, 29 april - Op dit moment zien we een zeldzaam fenomeen dat iedere vijf jaar terugkomt: de campagne voor de Europese verkiezingen. Op 22 mei mogen jullie stemmen voor het Europees Parlement, het enige multinationale parlement in de wereld dat verantwoordelijk is voor ruim 70% van de wetgeving waar wij in Nederland mee te maken krijgen.

Zelf heb ik besloten om na 10 jaar hard werken in Brussel, me niet kandidaat te stellen. Ik vind dat twee termijnen als Europarlementariër genoeg zijn, anders raak je als volksvertegenwoordiger de binding kwijt met wat er in Nederland leeft.

Als Nederlandse Europarlementariër zit je hier immers als vertegenwoordiger van de Nederlandse burger. De komende weken zal ik iedere week een stukje schrijven met observaties over de verschillende campagnes voor de Europese verkiezingen. Waar het normaliter niet gemakkelijk is om media aandacht te krijgen voor Europese onderwerpen, zullen jullie de komende weken worden overspoeld met meningen en feitjes van personen waar jullie misschien nog niet eens van gehoord hebben.

Deze week aandacht voor de rechtsbuiten van de VVD, reserve-kolonel Hans van Baalen, die nogal vaak een mening heeft.

Ik sloeg dit weekend de kranten open en in het AD las ik dat Van Baalen vindt dat we voor de groep supporters die tijdens de bekerfinale vuurwerk op het veld van de Kuip gooiden "maar een leeg eiland gaan zoeken". Of dit enigszins relevantie heeft voor het debat over de wedstrijd vraag ik mij nou ook maar af. Hans, wat wil je met die mensen doen als je ze op een leeg eiland hebt gezet?

In het programma WNL Op Zondag hoorde ik dat Van Baalen het "helemaal niet erg" vindt dat de koning geen rol meer heeft in de kabinetsformatie. Dat Van Baalen hiermee tegen het standpunt van partijgenoot premier Rutte inging die tijdens het partijcongres in 2012 zei dat het staatshoofd zijn rol als "procesbegeleider" in de formatie moet terugkrijgen, laten we even in het midden. Het is immers belangrijk dat Van Baalen, rond Koningsdag en een maand voor de Europese verkiezingen, een mening heeft.

In HP De Tijd las ik eindelijk een wat meer kritische noot, er wordt gewezen op de beperkte aanwezigheid van Van Baalen in Brussel. Eerlijk gezegd zie ik hem ook vrij weinig, zelfs als er plenaire stemmingen zijn. Daarnaast leggen ze ook de nadruk op de flater die Van Baalen sloeg op het Maidanplein in Kiev toen hij bezwoer dat Europa de Oekraïne niet in de steek zou laten, terwijl dagen later de Russen zich roerden op de Krim zonder veel Europees tegengas.

Het Parool stelde laatst zelfs: "De liberalen smachten naar 23 mei. Hoe eerder de verkiezingen over zijn, hoe beter. Er is zelfs geopperd helemaal geen campagne te voeren." Jammer genoeg voor ons gaan ze wel campagne voeren dus bereid jullie maar alvast voor op de media dominantie van mensen als van Hans Van Baalen die quasi relevante dingen roepen over de waan van de dag, maar je niet kunnen vertellen hoe we dit Europa uit de economische crisis halen, iedereen weer aan het werk kunnen krijgen en hoe we onze gouwe ouwe Nederlandse solidariteit weer terug kunnen vinden na de economische tegenslagen van de afgelopen jaren.