Interview met Louis in het AD

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op zaterdag 19 april 2014, 2:43.

Ook Geert Wilders is te verslaan

Hij werkte zich als jongen vijf jaar ‘het schompes’ in de Rotterdamse haven, zag als politieman dood en verderf en klom daarna als ex-mavoklant op tot cum laude academicus. Nu wacht voor ex-PVV’er Louis Bontes de zwaarste klus: de strijd aan met zijn voormalige voorman Geert Wilders. ,,Het is over met de PVV. 

Louis Bontes kijkt naar het vrachtschip dat buiten aan de kade ligt. De vloer tussen het stuurhuis en de machinekamer, die heeft hij ontelbare keren aangelegd als 18-jarige jongen. Iedere detail herinnert hij zich nog: eerst een laag steenwol, dan brandwerend papier, ijzervlechten, kokend heet asfalt in emmers van twintig kilo doorgeven in een menselijk ketting (‘het zag dan helemaal blauw’), cement mengen met vloeibaar rubber, gladstrijken met spaan. ,,Het was zo zwaar,  mijmert Bontes in de havencafé De Ballentent. ,,Ik heb me echt het schompes gewerkt. 

Bij het sloopwerk op de schepen kwam er ook altijd veel asbest vrij. ,,Daar maak ik me nog wel eens zorgen over. Heel veel van die jongens waarmee ik werkte, zijn vroeg dood gegaan. Kanker. Het was wel bijzonder om het allemaal meegemaakt te hebben. Ik zal zeg nooit meer dat iets zwaar is. Op die schepen, dát was pas zwaar. 

Toch zit Bontes op het Binnenhof schijnbaar in een zware situatie. Hij heeft zich samen met een ander ex-PVV-Kamerlid, Joram van Klaveren, verenigd in een Kamerfractie. Samen willen ze de strijd aangaan met Geert Wilders, de man die onverwoestbaar lijkt. Zelfs na alle interne strubbelingen en alle verontwaardiging over zijn Marokkanenuitspraken blijft de PVV hoog staan in de peilingen.

Bij de PVV zeggen ze: ‘Over een jaar heeft niemand het nog over Bontes’ ,,Dat kan ook wensdenken zijn. Mensen die vroeger belangrijk waren voor Wilders werken nu met mij samen. Joram van Klaveren speelde de afgelopen jaren een prominente rol. Johan Driessen (ex-PVV-Kamerlid) was jarenlang de naaste medewerker van Wilders. Nu is hij mijn rechterhand.  Mysterieus lachje. ,,Misschien sluiten zich nog wel meer mensen bij mij aan. 

Wilders is veel bekender, hij is ervaren en weet precies hoe de media werken. Daarmee vergeleken bent u een amateur. ,,In het boksen kan een amateur ook winnen van een prof. Zelf boks ik nog vier keer per week. Vroeger deed ik aan karate en kickboksen. Al sinds mijn vijftiende ben ik bezig met vechtsport en ik weet dat iedereen een zwakke plek heeft. Ook Geert Wilders heeft een kin .

,,De kans dat we meteen een regeringspartij worden is natuurlijk heel klein. Maar het zou prachtig zijn als we bij de volgende verkiezingen met een leuk ploegje in de Kamer komen. Dan zou ik heel trots zijn. Hoe het afloopt weet ik nog niet, maar we gaan de strijd aan met de PVV. 

Toen Wilders u uit de PVV zette zei u nog: ‘Ik blijf de vijftiende PVV’er en meestemmen met de PVV’. ,,Ik zei dat voordat Wilders zijn Marokkanenuitspraken deed. Bovendien liep er toen nog een bemiddelingspoging van de Eerste Kamerfractie van de PVV. Die wilde Geert op andere gedachten brengen, maar dat is niet gelukt. Waarom weet ik niet. Wat heb ik nou misdaan? Een paar kritische interviews gegeven over de gang van zaken binnen de partij. Ik was bereid om te blijven, maar dan was ik wel intern een strijd aangegaan om de PVV te veranderen. 

Bontes is een man die wel vaker het roer heeft omgegooid. In zijn jeugd bakte hij weinig van school. Hij ging van VWO, naar Havo, naar Mavo (‘een afgang’). Later kreeg hij als straatagent ‘de smaak van het leren te pakken’, ook om zijn carrière te bevorderen. ,,Uiteindelijk ben ik zelfs naar de Universiteit Utrecht gegaan. Ik voelde me er niet ongemakkelijk, maar ben wel een jongen van de straat Toen ik cum laude bestuurskunde afstudeerde, voelde ik trots. Enorm trots. Ik had iets rechtgezet wat in mijn jeugd niet was gelukt. 

Wat stemde u vroeger? ,,Toen ik in de haven werkte PvdA. De haven was rood. Altijd geweest. Mijn vader was scheepsman, mijn opa. Iedereen stemde PvdA. Toen op mijn 23 ste naar de politie ging veranderde dat. Ik koos toen voor de law & order van de VVD .

,,Ik werkte bij de hondenbrigade. Eervol werk waarbij je echt iets kon doen voor je collega’s. Als er ellende was werd ik er, samen met mijn hond, op afgestuurd. Dan maak je heftige dingen mee. Ik ben beschoten, heb honderden steekpartijen gezien. Bij een discotheek heb ik een meisje die voor het eerst uitging zien sterven. Doodgeschoten door iemand die geweigerd was door de portier. Uit noodweer heb ik zelf ook iemand moeten neerschieten. Een ander stierf in mijn armen toen we net de boeien om hadden gedaan. Die had zoveel coke op dat hij zich tot het bittere einde verzette. Heel raar. 

Wat voor invloed had dat op u? ,,Je wordt er bitter en cynisch van en bezorgd. De stad was veranderd. De oude Rotterdammers trokken weg. De witte vlucht. Je kreeg Turkse bendes, Antilliaanse criminelen, rassenrellen. Ik raakte toen ook steeds meer geïnteresseerd in de sociologische kant van mijn werk. Pas toen ik Fortuyn zag, kreeg ik een politieke drive. Hij had echt een visie, wilde het land moderniseren. Later zag ik bij Wilders hetzelfde. Ik geloofde dat hij de opvolger was van Pim. In die zin heb ik natuurlijk dezelfde ontwikkeling meegemaakt als veel andere kiezers.

Belichaamt u ook de mislukking van de Fortuyn-revolte? De LPF is ten onder gegaan aan ruzie. Nu gebeurt hetzelfde bij de PVV. Bontes zwijgt even. ,,Misschien heb je daar gelijk in. Ik ging bij de PVV om er iets moois van te maken, misschien om een keer wethouder te worden in een grote stad. Maar daar komt helemaal niks van. Wilders heeft zichzelf totaal buitengesloten. Niemand wil nog met hem samenwerken. Het is over .

,,Ik zag altijd al dat Geert aparte eigenschappen had. Dat manipulatieve van hem. En de sfeer in de fractie was raar. Maar ik had eerste in het Europees Parlement gezeten, dan krijg je dat niet mee. En als je net in de Tweede Kamer zit, ben je de eerste tijd vooral bezig met hoe het er allemaal werkt. Pas bij de laatste verkiezingscampagne merkte ik dat het niet goed zat’.

Het beeld was juist dat u een vazal was van Wilders. U bewaarde de orde in de fractie. ,,Ik kan me dat beeld wel voorstellen. Geert wilde geen vuile handen maken, dus hij liet mij de vuile klusjes opknappen. Als fractieleden dwarslagen, of er moest voorkomen worden dat iemand een interview gaf, dan werd ik er op af gestuurd om het te regelen. Hij maakte misbruik van mij. Achteraf had ik dat niet moeten doen. Er zijn kaders, maar ik vind dat een Kamerlid wel zonder last of ruggespraak moet opereren. Dat was ook het eerste wat ik tegen Joram zei: We zijn nu vrij om te doen wat we belangrijk vinden. 

,,Als partijleider moet je geen watje zijn, maar Geert haalde de creativiteit en het plezier uit de mensen. De fractievergaderingen waren vreselijk. Ellenlange discussies over onzinonderwerpen. Er zat geen greintje humor bij. 

U wordt beschuldigd van zetelroof. Zucht. ,,Geert Wilders is zelf ook zo vertrokken bij de VVD. Ik heb een carrière opgegeven voor de PVV. Ik had een goeie baan, was districtscommandant bij de veiligheidsregio Rijnmond. En ik was nog lang niet uitgegroeid. Er kwamen nog allerlei vacatures aan. Dat gaf ik op. Dan laat ik me niet door de grillen van één man opeens werkeloos maken. 

Is Wilders nu uw vijand? “We zijn geen vrienden. Onze karakters botsen. Ik vind ook dat er een alternatief moet zijn. De mensen verwachten veel de PVV. Ze denken dat Geert het allemaal gaat regelen, maar op het einde realiseerde ik me dat die beloftes nooit waargemaakt gaan worden.