Een duidelijk verband tussen dierenwelzijn en dierengezondheid

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 14 april 2014, 2:20.

"Als rapporteur in de commissie milieu, volksgezondheid en voedselveiligheid heb ik vooral het belang van dierenwelzijn en preventief beleid onderstreept. Meer aandacht voor dierenwelzijn levert direct een verbetering op voor de gezondheid van dieren," aldus Liotard. "Dierentransporten zijn een bron van zorgen. Het limiteren van dierentransporten tot maximaal 8 uur moet als onderdeel worden gezien van een modern dierengezondheidsbeleid van de EU en boeren dienen te worden beloond als ze dieren meer ruimte geven in plaats van zich toe te leggen op intensieve veehouderij. Ook vraag ik mij af waarom zoveel dieren onnodig moeten geruimd worden bij uitbraak van een dierziekte. Hiermee zadel je boeren op met een ontzettend groot probleem, terwijl je zulke situaties ook kan voorkomen met preventief beleid."

Daarnaast vraagt het Parlementslid aandacht voor het probleem van anti-microbiële resistentie, dat wordt versterkt door het routinematig toedienen van medicijnen in de veehouderij en levert een groot gevaar voor zowel mens- als dierengezondheid op. Liotard: "Ik heb de Commissie opgeroepen om in het kader van deze nieuwe wet op dierengezondheid hier iets aan te doen, maar het lijkt dat ze haar ogen sluit voor dit probleem waardoor het alleen maar erger wordt in de toekomst."

Tenslotte heeft Liotard samen met andere leden van het Europees Parlement wijzigingsvoorstellen ingediend die de traceerbaarheid van gekloonde dieren en hun nakomelingen moeten verbeteren. "Nu weet de consument niet wat er op het bord beland. 90% van de klonen wordt dood geboren en van de rest is een groot deel ziek. Dit onderwerp hoort dus wel degelijk in diergezondheidswetgeving thuis. Tegelijkertijd kan de consument dan geïnformeerd worden als hij een kloonproduct eet. Twee vliegen in een klap dus!"