Het laatste in een reeks van extremistische aanvallen op vrouwen

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op donderdag 10 april 2014, 2:06.

Er zijn politieke, juridische en zelfs morele redenen waarom progressieve leden van het Europees Parlement waakzaam dienen te zijn en zich sterk moeten verzetten tegen het "One of Us" initiatief. Maar ik focus hier op de medische en gezondheidsredenen. Het stopzetten van 87 miljoen euro per jaar in EU financiering die bedoeld is voor vrouwelijke gezondheidsonderzoeksprojecten in ontwikkelingslanden zal ruïnerende gevolgen hebben op gezinsplanning en de gezondheid van baby's al daar. Het cijfer van 800 vrouwelijke sterfgevallen als gevolg van zwangerschaps- en geboortecomplicaties zal alleen maar stijgen hierdoor.

Er is voldoende bewijs dat het ontnemen van veilige en legale gezinsplanning en medische hulp bij abortus, alleen maar het aantal abortussen doet stijgen omdat er dan van illegale en meestal onveilige opties gebruik wordt gemaakt. Daarnaast is financiële EU steun voor stamcelonderzoek bij embryo's noodzakelijk, omdat dit onderzoek voor hoop en medische doorbraken zorgt bij uiterst ernstige ziektes zoals Alzheimers.

Het Europees Parlement heeft de laatste tijd veel conservatieve oppositie te verduren gehad op vrouwen- en homorechten. Na een brutale en soms agressieve lobby campagne van een multinationale en ultra-religieuze coalitie, heeft het Parlement afgelopen maart een rapport op gendergelijkheid verworpen. Eens te meer hadden de conservatieve krachten binnen de Europese Volkspartij (christendemocraten), de Europese Conservatieven en Hervormers en de fractie van Europa van Vrijheid en Democratie, het laatste woord op gendergelijkheid in de plenaire vergadering van het Europees Parlement, en dat slechts enkele dagen na de International Dag voor de Rechten van de Vrouw.