Lezing François Heisbourg over het gevaar van de euro, Amsterdam

deBALIE in Amsterdam
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 21 mei 2014 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
aanwezigen F. (Frits) Bolkestein i e.a.
organisatie De Balie i

‘Offer de euro op, om de EU te redden. De euro is de kanker van de EU geworden, die moeten we eruit snijden', aldus François Heisbourg in NRC Handelsblad. Heisbourg is voorzitter van de gerenommeerde internationale denktank in Londen International Institute for Strategic Studies (IISS), socialist, overtuigd pro-Europeaan, diplomaat en hoogleraar. Heisbourg, adviseur van vele politici, is voorstander van een federaal Europa maar ziet een steeds groter gevaar in de euro. Hij wil de munt het liefst nog vóór de verkiezingen in mei afschaffen.

De euro kan volgens de Fransman alleen functioneren in een soort Europese staat met een soort ministerie van Financiën. Dat is er echter niet, en het komt er volgens hem voorlopig ook niet. Volgens Heisbourg kan de stabiliteit van de euro niet zonder Europese belastingen, een Europees sociaal vangnet, pensioenstelsel en centrale gezondheidszorg. Maar de burgers willen het niet. Heisbourg: ‘Dan moet je de moed hebben om te zeggen: dit leidt nergens toe, laten we ermee ophouden’.

Aan de vooravond van de Europese verkiezingen houdt Heisbourg in De Balie een lezing op uitnodiging van de stichting "Werkelijkheid in Perspectief". Hij zal spreken over de economische en Monetaire Unie en - in het verlengde daarvan - over de Europese Unie.

Na afloop van zijn lezing zal Heisbourg in discussie gaan met econoom Arnoud Boot, hoogleraar ondermeningsfinanciering en financiële markten aan de UvA. De avond wordt gemodereerd door Frits Bolkestein.

Essaywedstrijd

Tijdens de bijeenkomst zal de prijsuitreiking plaatsvinden aan de winnaars van de prijsvraag van Werkelijkheid in Perspectief. De voorzitter van de jury, Xandra Schutte, zal dan een toelichting geven op de werkwijze van de jury.

Alle inzenders van een essay komen in aanmerking voor een vrijkaartje voor de bijeenkomst op 21 mei. Wie daarvan gebruik wil maken, moet dat zo spoedig mogelijk, maar in ieder geval uiterlijk 1 mei laten weten via communicatie@debalie,nl

Op 20 mei zullen de namen van de eerste en de tweede prijswinnaar reeds bekend worden gemaakt via www.werkelijkheidinperspectief.nl

 

Aanbevolen literatuur:

 

De verdichting van de wereld

auteur: Francois Heisbourg

De macht in een wereld waar niemand de baas is. De wereldwijde uitdagingen - energieproblematiek, opwarming van de aarde, grootschalig terrorisme, pandemieën, nucleaire proliferatie, de opkomst van nieuwe... lees meer

Bestel dit boek


Inhoudsopgave

  1. De Balie
  2. Meer over...

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg i is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...