Camera’s inzetten bij bestrijding misdaad

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op donderdag 3 april 2014, 2:50.

Voorzitter, als portefeuillehouder ANPR, Automatic Number Plate Recognition, heb ik aan de wieg gestaan van dit systeem in Rotterdam-Rijnmond en daar ben ik trots op.

Voorzitter, privacy is een groot goed. Privacy is erg belangrijk. Het doet me dan ook goed dat in dit wetsvoorstel de privacy is gewaarborgd: de camera’s geven immers alleen kentekens weer, geen personen. De camera’s zijn verder zodanig gepositioneerd dat er niet mee in woningen gekeken kan worden. Daarnaast zijn de gegevens alleen toegankelijk voor geautoriseerde opsporingsambtenaren. De bewaartermijn van de gegevens is slechts vier weken en deze gegevens mogen alleen achteraf gebruikt worden als ze vermoedelijk noodzakelijk zijn voor de opsporing van strafbare feiten.

Voorzitter, ik ben blij met dit wetsvoorstel. ANPR is een bijzonder efficiënt en effectief hulpmiddel voor de politie. Bijvoorbeeld in het geval van personen die worden gezocht omdat zij nog een straf moeten uitzitten of als het gaat om personen die een ontzegging van de rijbevoegdheid hebben opgelegd gekregen.

Ook het op een later tijdstip kunnen terugkijken van beelden is een hele goede zaak. Ik mijn tijd bij de politie heb ik meegemaakt dat er hierdoor verschillende misdrijven werden opgelost, waaronder een levensdelict.

Ook, Voorzitter, kunnen er met behulp van dit systeem meer criminelen op heterdaad worden aangehouden. Een voorbeeld: er rijdt een auto weg bij een overval. Een getuige noteert het kenteken en geeft dat door aan de meldkamer. De meldkamer voert het kenteken in. Het voertuig passeert een ANPR-camera. De meldkamer krijgt dat door van de camera en stuurt direct politievoertuigen richting die locatie.

Ik vraag de minister hoe hij er voor gaat zorgen dat het systeem nog meer benut gaat worden voor aanhoudingen op heterdaad, zoals in mijn voorbeeld geschetst? Zijn de meldkamers op orde om te werken als in mijn voorbeeld?

Voorzitter, tot slot kan ik u nu al melden dat ik voor het wetsvoorstel zal stemmen.