Naar een Europese Economische Gemeenschap

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op maandag 31 maart 2014, 3:00.

Voorzitter, geen enkel continent kan buigen op zo’n rijke historie als Europa. Europa is als een schatkamer. Uit Europa komen de grootste schrijvers, componisten, schilders en filosofen. Steden als Rome, Parijs en Wenen zijn onovertroffen.

Europa domineerde eeuwenlang de wereld. Na de Tweede Wereldoorlog is daar definitief een einde aan gekomen. Het aandeel van de Europese economieën in de wereldeconomie liep drastisch terug. De Europese kolonies werden ontmanteld. Sindsdien staat Europa zowel politiek, economisch als militair in de schaduw van de Verenigde Staten, de enige overgebleven supermacht.

Voorzitter, om niet nog meer terrein te verliezen moeten de Europese landen economisch blijven samenwerken. Het is uitermate verstandig samen een economisch machtsblok te vormen. Het vergroot de Europese economische slagkracht. Het vergroot onze welvaart. Maar voor een dergelijk economisch samenwerkingsverband hebben we de huidige Europese Unie niet nodig. Ik vraag de minister-president: uit onderzoek blijkt dat zeven op de tien Nederlanders voorstander zijn van een minder belangrijke EU, wat doet de premier met dat gevoel?

De EU, Voorzitter, is een uit de hand gelopen project. De EU zou terug moeten naar de kern, terug naar de oorsprong: economische samenwerking. Daar ligt haar kracht. Ik pleit dan ook voor een nieuwe, moderne Europese Economische Gemeenschap.

Pogingen te komen tot een soort federaal Europa moeten worden gestopt. Het zal op niets uitlopen. De Europese bevolkingen zitten er niet op te wachten. Van bovenaf gecreëerde statelijke of semi-statelijke entiteiten leiden vroeg of laat tot mislukkingen. Denk aan Oostenrijk-Hongarije, Tsjechoslowakije, de Sovjetunie en misschien ook België. En soms leiden zulke opgedrongen entiteiten tot regelrechte nachtmerries, ik denk aan Joegoslavië.

Voorzitter, ik pleit voor grootschalige machtsoverdracht vanuit Brussel naar de diverse natiestaten. Macht moet terug naar de Europese regeringssteden. Immigratiebeleid, bijvoorbeeld, moet op nationaal niveau worden geformuleerd, en niet worden gedicteerd vanuit Brussel. Ik ben er van overtuigd dat Nederland per saldo niet beter wordt van de aanwezigheid van honderd duizenden Oost-Europeanen.

Voorzitter, momenteel vormen de 28 lidstaten van de Europese Unie bij elkaar opgeteld de grootste economie ter wereld. De vraag is hoe lang dat nog duurt. De economische groei in Europa is immers vrijwel stilgevallen, terwijl de Verenigde Staten en China blijven groeien.

Voorzitter, we moeten ervoor waken dat Europa niet een soort van openluchtmuseum wordt.

De Europese economieën zijn vastgelopen, vastgeroest. Europese overheden slokken een veel te groot deel van de economie op. De belastingen en overheidsuitgaven zijn veel te hoog. De Europese economieën moeten drastisch worden hervormd en gemoderniseerd. De verworvenheden van de vorige eeuw, hoe pijnlijk soms ook, moeten deels worden losgelaten. We moeten ons open stellen voor de kansen en uitdagingen van de eenentwintigste eeuw.

Europa moet af van haar veel te uitgebreide verzorgingsarrangementen. Europa bezwijkt er zo wat onder. De Europese overheden moeten kleiner, de Europese overheden moeten minder geld uitgeven. Ik pleit voor drastische lastenverlaging. Dat is de enige weg naar een nieuwe tijd van duurzame groei. Willen we onze welvaart behouden voor toekomstige generaties dan is forse belastingverlaging noodzakelijk.

Voorzitter, ik rond af. Binnen twee maanden zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Het is buitengewoon triest te constateren dat er in feite geen goede keuze te maken is. Vrijwel alle fracties in dit Huis staan veel te positief tegenover de huidige EU. Strepen we die fracties weg dan blijven er eigenlijk slechts twee over, in volgorde van grootte: de SP en de PVV. Maar de SP pleit voor een halve socialistische heilstaat, met nog hogere belastingen en nog hogere overheidsuitgaven en de PVV kent eveneens een linkse sociaaleconomische agenda en wil bovendien samenwerken met antisemieten.

Arm Nederland. Geen wonder dat waarschijnlijk ongeveer twee derde van de kiezers zal thuisblijven.