EU-vragen over ‘wildwestpraktijken’ met Roemeense straathonden

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 25 maart 2014, 2:08.
EU-vragen over ‘wildwestpraktijken’ met Roemeense straathonden
Bron: Blog Kartika Liotard

BRUSSEL, 25 maart 2014 - Premiejagende bedrijven die jacht maken op Roemeense straathonden moeten Europees aan banden worden gelegd. Dat zegt Europarlementariër Kartika Liotard naar aanleiding van een bloederige roof op een Nederlands asiel voor straathonden in Roemenië.

De Roemeense overheid huurt bedrijven in om de overvloed aan straathonden te vangen en uiteindelijk te doden. De bedrijven krijgen daarbij betaald per hond. “Dit levert wildwestpraktijken op, waarbij geen enkel oog is voor het welzijn van honden. De EU kan hier een einde aan maken omdat er sprake is van een economische activiteit waar dieren bij betrokken zijn,” zegt Liotard.

Het Parlementslid trachtte in 2011 al een einde te maken aan de jacht op Roemeense straathonden. De Europese Commissie gaf toen aan dieren alleen te kunnen beschermen als ze in het kader van een economische activiteit worden gehouden. “Dat is nu het geval,” zegt Liotard. “De premiejagers gaan zelfs zo ver dat ze honden uit veilige opvangcentra stelen en ze voor geld bij dodingscentra inleveren. Zulke smerige business moeten we echt stoppen.”

---

Schriftelijke vraag aan de Europese Commissie:

  • 1) 
    Is de Commissie bekend met het feit dat de Roemeense overheid particuliere organisaties inhuurt om straathonden vaak op hardhandige manier te vangen met het doel deze honden om het leven te brengen? Weet de Commissie dat deze bedrijven per gevangen hond betaald worden?
  • 2) 
    Is de Commissie bekend met het feit dat in het weekend van 22 maart 2014 een Nederlands opvangcentrum voor straathonden in Roemenië is geplunderd, waarbij tientallen straathonden zijn gestolen met het doel hier financiële beloningen voor te ontvangen?

(Zie bijvoorbeeld artikel http://www.carodog.eu/?p=5&s=1&a=&item=5238)

De getroffen straathonden zouden via het opvangcentrum bemiddeld worden naar een nieuw thuis. Na de diefstal zijn ze overgebracht naar een asiel waar zij worden vergiftigd.

  • 3) 
    Is de Commissie van mening dat premiejagen op straathonden door bedrijven, nu dit op grote schaal gebeurt, als economische activiteit beschouwd kan worden?
  • 4) 
    Staat de Commissie nog steeds achter de mededeling, dat zij een vereenvoudigd EU-wetgevingskader in gaat voeren met dierenwelzijnsbeginselen voor alle dieren die in het kader van een economische activiteit worden gehouden? (strategie van de Europese Unie voor de bescherming en het welzijn van dieren 2012-2015)
  • 5) 
    In hoeverre ziet de Commissie mogelijkheden om straathonden op Europees niveau te beschermen, nu duidelijk wordt dat in de hoedanigheid van premiejagen, economische activiteiten verbonden zijn aan deze straathonden? Kan de Commissie dierenwelzijnsrichtlijnenopstellen waaraan bedrijven en individuen moeten voldoen als ze de straathonden vangen en vervoeren?
  • 6) 
    Hoe kijkt de Commissie aan tegen het feit dat het werk van Internationale ngo’s, zoals Viervoeters, direct en indirect onmogelijk wordt gemaakt door dit Roemeense overheidsbeleid?
  • 7) 
    Acht de Commissie het wenselijk dat Europese NGO’s onbelemmerd hun werkzaamheden kunnen uitvoeren in EU- lidstaten en in hoeverre kan de Commissie een coördinerende rol spelen om zeker te stellen dat NGO’s in staat zijn op te komen voor belangen van mens, dier en milieu?