EP wil nanodeeltjes op voedseletiket

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 12 maart 2014, 2:09.

EP wil nanodeeltjes op voedseletiket
Bron: Blog Kartika Liotard
STRAATSBURG, 12 maart - “Goedgekeurde additieven die aan voedsel worden toegevoegd in de vorm van nanodeeltjes, moeten op het etiket vermeld worden. Mensen moeten wel weten wat ze op hun bord krijgen,” zegt Europarlementariër Kartika Liotard.

Een meerderheid van het Europees Parlement stemde vandaag vóór een voorstel om technisch vervaardigde nanomaterialen die in voedselproducten verwerkt worden, verplicht op de lijst van ingrediënten te vermelden met de aanduiding ‘nano’.

Nanodeeltjes, die slechts een miljardste meter groot zijn, worden door voedselproducenten aan producten toegevoegd als additief, om ze bijvoorbeeld langer houdbaar te maken. Ook kunnen de deeltjes als smaakverbeteraar worden gebruikt. Over de veiligheid van nanomaterialen in voedsel bestaat echter nog twijfel.

Misleiding

De Europese Voedselautoriteit (EFSA) bekijkt per nanomateriaal of het veilig is. De Europese Commissie wil echter 'normale' additieven die al in eerder stadium zijn goedgekeurd, ook automatisch in nano-vorm toestaan zonder dit op het etiket te vermelden. Liotard vindt dit misleiding van de consument. "Nano-additieven moeten duidelijk op het etiket vermeld worden. Het moet wel de keuze van de consument zelf blijven of die nanovoeding wil eten of drinken,” aldus de Europarlementariër.