Europese APK-plicht motoren, aanhangers en caravans voorkomen

Met dank overgenomen van C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, gepubliceerd op dinsdag 11 maart 2014, 3:11.

Nederland hoeft geen APK-plicht in te voeren voor motoren, aanhangers en caravans. ik ben blij dat het Europees Parlement dinsdag het APK-onderhandelingsakkoord hierover goedkeurt.

Dit is een mooie opsteker voor Nederland, onze APK blijft gelukkig nagenoeg ongewijzigd. Vooral eigenaren van motorfietsen en caravans kunnen opgelucht ademhalen: een Europese APK-plicht is voorlopig voorkomen.

Mijn CDA-collega Wim van de Camp is eveneens blij met het resultaat: "Als fervent motorrijder maakte ik mij grote zorgen toen vorig jaar een linkse meerderheid in het Europarlement vóór verplichte APK voor motoren stemde. Zo'n plicht is onnodig: motorrijders zorgen al goed voor hun motor, omwille van hun eigen veiligheid. Een motorongeluk gebeurt bijna nooit door een mankement. Gelukkig waren de meeste EU-landen ook faliekant tegen de APK-plicht voor motoren."

Samen hadden ´we vorig jaar al helpen voorkomen dat ook kleine aanhangwagens en landbouwtractoren APK-gekeurd moeten worden.

Ook heb ik mij succesvol kunnen verzetten binnen het Europees parlement tegen oprichting van speciale APK-keuringscentra. Het Nederlandse systeem met gecertificeerde APK-garages werkt prima. Ze worden streng gecontroleerd zodat onafhankelijkheid gewaarborgd is. Speciale keuringscentra zouden alleen maar voor extra kosten en administratieve rompslomp hebben gezorgd. Goed dat de Raad van Ministers de mening van het parlement hierover deelt.