Inbreng debat over Oekraine

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op dinsdag 4 maart 2014, 2:44.

Voorzitter, de Russische acties op de Krim zijn een grove schending van het internationale recht. Duizenden Russische lucht- en grondtroepen hebben op de Krim posities ingenomen. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague spreekt van de grootste crisis in Europa tot nu toe in deze eeuw. Daarin heeft hij gelijk.

De Russische acties hebben alle kenmerken van een annexatie. Rusland bevestigde gisteren nota bene dat de bouw van een brug naar de Krim snel gaat beginnen, waarmee de Krim voortaan ook over land aan Russisch territorium zal grenzen.

Voorzitter, laat er geen misverstand over bestaan: Rusland moet zijn troepen op de Krim zo snel mogelijk terug de kazernes insturen. En de situatie moet natuurlijk niet nog verder escaleren. Niet op de Krim, maar ook niet in de rest van Oekraïne, niet in Charkov, niet in Donetsk, niet in Kiev.

Oekraïne en Rusland moeten op zoek naar een vreedzame oplossing. Via diplomatie binnen de VN, maar natuurlijk ook rechtstreeks tussen Washington, de belangrijkste Europese hoofdsteden, Moskou en Kiev moet gezocht worden naar een liefst spoedige, maar zeker geweldloze oplossing van dit conflict. In dat kader zouden ook waarnemers van de OVSE naar Oekraïne gezonden kunnen worden.

Voorzitter, als Rusland zijn troepen op de Krim niet snel terug de kazernes instuurt, zullen er sancties moeten volgen. De minister gaf eerder aan dat hij hoopt dat sancties niet nodig zullen zijn. Dat hoop ik ook. Sancties zullen ongetwijfeld leiden tot tegenmaatregelen van Russische zijde, die niet alleen voor Oekraïne maar ook voor de rest van Europa mogelijk grote gevolgen zullen hebben.

Voorzitter, de Russische acties moeten ons ook aan het denken zetten over hoe wij, de politiek, de afgelopen decennia zijn omgesprongen met ons leger. Een sterk leger is nodig. Nederland zou veel meer geld dan nu moeten uittrekken voor defensie. Nederland zou minimaal moeten voldoen aan de binnen de NAVO overeengekomen norm: minstens 2 procent van ons BBP zou besteed moeten worden aan ons leger. Wat vindt de minister?

Tot slot, Voorzitter, wil ik de minister om een politiek oordeel vragen naar de rol van Guy Verhofstadt vorige week in Kiev, die daar als een ware malloot ‘We have won, we have won’ stond te schreeuwen, naar deels fascisten. Ik hoop dat die man nooit de leiding krijgt over de Europese Commissie. Dat kan Europa niet gebruiken, zeker nu niet. Graag een reactie van de minister.