Overheid moet geen drugsdealer worden

Met dank overgenomen van L. (Louis) Bontes i, gepubliceerd op woensdag 19 februari 2014, 2:47.

Voorzitter, ik zei het al eerder: de gemeente moet geen drugsdealer worden. Ik ben dan ook blij met de brief van de minister die in feite op hetzelfde neerkomt, en dat ondanks de druk van allerlei wilde, ondoordachte voorstellen hier in de Kamer maar ook op lokaal niveau.

Voorzitter, het kabinet heeft volkomen gelijk dat met het reguleren van hennepteelt noch de illegale plantages, noch de achterliggende georganiseerde criminaliteit zullen verdwijnen. Het overgrote deel, naar schatting zo’n 80 procent, van de Nederlandse hennepteelt wordt immers geëxporteerd.

Illegale productie, Voorzitter, zal er altijd blijven, zelfs als een product op zichzelf volkomen legaal is. Vorige week nog werd in Aalsmeer een illegale sigarettenfabriek opgerold. Negen Bulgaren werden gearresteerd. Ook in Twente en Limburg werden de afgelopen jaren illegale sigarettenfabrieken ontdekt. De georganiseerde misdaad duikt gewoon onder de reguliere prijs, daarom blijft het voor criminelen aantrekkelijk. Mensen die denken dat met het reguleren van hennepteelt de problemen worden opgelost, zijn naïef. De wereld is helaas niet maakbaar.

Hoe, Voorzitter, zien de voorstanders van het reguleren van hennepteelt dat eigenlijk voor zich? Gaat de politie plantages bewaken? Reken maar dat criminelen er op uit zullen zijn plantages leeg te roven. Als topcriminelen interesse hebben om Brinks te overvallen, dan zeker ook hennepplantages.

En, Voorzitter, ook het argument dat de staat met het reguleren van hennepteelt nog wat zou verdienen, gaat niet op. Want, Voorzitter, BTW heffen op een verboden middel mag simpelweg niet.

Kortom, we moeten in dit land echt niet gaan beginnen aan het reguleren van hennepteelt. We zouden van de regen in de drup raken. Het lost helemaal niets op en Nederland zou nog meer dan nu al het geval is een narcostaat worden. Het zou onze reputatie in de wereld nog verder schaden.

Moeten we dan helemaal niets doen? Nee, Voorzitter, dat hoort u mij zeker niet zeggen. De politie moet naar mijn idee nog meer capaciteit vrij proberen te maken voor de bestrijding van de georganiseerde misdaad. Hennepteelt leidt immers tot overlast en verloedering. De leefbaarheid van wijken wordt aangetast. Dat kan niet en dat mag niet. Daarom moet er keihard worden opgetreden. Graag een reactie van de minister.

Dan tot slot nog een andere vraag aan de minister. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg blijkt dat - ondanks het ingezetenencriterium - in 85 procent van de coffeeshops buitenlanders nog steeds wiet kunnen kopen. Slechts in 23 van de 103 zogenoemde coffeeshopgemeenten wordt de verkoop aan buitenlanders daadwerkelijk gecontroleerd. Naar mijn idee zetten deze cijfers de constatering van de minister dat het ingezetenencriterium in 90 procent van de gemeenten in het beleid is opgenomen, en daarmee een succes zou zijn, echt in een ander daglicht. Graag krijg ik een reactie van de minister op dit punt.