GGO-stuifmeel in honing en niet op etiket

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op woensdag 15 januari 2014, 2:10.

STRAATSBURG, 15 januari - Stuifmeel van genetisch gemanipuleerde gewassen dat in honing terecht kan komen, hoeft niet vermeld te worden op het etiket. Dat heeft een meerderheid van het Europees Parlement vandaag besloten.

“De keuzevrijheid van zowel imkers als consumenten wordt hierdoor beperkt. Mensen die honing kopen krijgen er nu ongevraagd en ongemerkt genetisch gemanipuleerd stuifmeel bij. Voor imkers wordt het moeilijker om ggo-vrije honing te produceren” zegt Europarlementariër Kartika Liotard.

Liotard pleitte ervoor om te voorkomen dat ggo-dna onbedoeld in honing terecht komt. “Dat zou in lijn zijn met Europese wetgeving omtrent ggo’s,” zegt Liotard. Ook wilde Liotard een vermelding op het etiket als er onbedoeld genmateriaal in honing terecht komt. “Maar een meerderheid van het Europarlement kiest weer eens voor handelsbelangen en weigert de consument te informeren,” aldus het parlementslid.

Een voorstel om een minimale afstand tussen gengewassen en imkers aan te houden haalde het wel. Met die minimale afstand moet worden voorkomen dat bijen ggo-stuifmeel in honing brengen.