Bijeenkomst Netwerk Defensie over Europese defensiesamenwerking, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 28 januari 2014 19:00
plaats Den Haag
locatie Tweede Kamer, ingang Plein 2 Toon locatie
organisatie Partij van de Arbeid (PvdA) i

Het PvdA Netwerk Defensie zal in 2014 diverse bijeenkomsten organiseren. Op dinsdag 28 januari is iedereen welkom om de eerste bijeenkomst over Europese defensiesamenwerking bij te wonen.

De Europese Raad heeft 19 december gesproken over defensiesamenwerking. Tijdens deze bijeenkomst is afgesproken dat de doeltreffendheid, de zichtbaarheid en het effect van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid moet worden verhoogd, de ontwikkeling van militaire vermogens moet worden bevorderd en dat de Europese defensie-industrie moet worden versterkt. Het gehele verslag vind je hier >

De conclusies van de Raad zullen richting geven aan de ontwikkelingen op het gebied van Europese Defensiesamenwerking. Vandaar dat we tijdens deze bijeenkomst de conclusies bespreken. Dit doen we samen met Rini Goos, plaatsvervangend voorzitter van het Europees Defensie Agentschap (EDA), en Dick Zandee, Senior Research Fellow bij Clingendael en voormalig hoofd van de Planning & Beleidsafdeling van het EDA.

Je kunt je tot uiterlijk 24 januari aanmelden bij Marijke Moonen via m.moonen@tweedekamer.nl. Suggesties voor onderwerpen die we in 2014 aan de orde kunnen stellen zijn ook welkom. Deze kunnen gestuurd worden naar Cor Lemstra via clemstra@kpnplanet.nl.


1.

Partij van de Arbeid (PvdA)

De Partij van de Arbeid (PvdA) is een progressieve, sociaaldemocratische partij. De partij werd opgericht in 1946 als een voortzetting van de vooroorlogse Sociaal-Democratische Arbeiders Partij i (SDAP), de Vrijzinnig-Democratische Bond i (VDB) en de Christelijk-Democratische Unie i (CDU). De PvdA trok samen met GroenLinks op en deed met een gezamenlijke lijst mee aan de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i. Frans Timmermans i leidt de gezamenlijke fractie i in de Tweede Kamer.

De fractie GroenLinks-PvdA behaalde bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 i 25 zetels. Dat zijn 8 zetels meer dan GroenLinks (8) en PvdA (9) opgeteld bij de verkiezingen in 2021. De partij behaalde in 2023 zeven zetels in de Eerste Kamer i en vormt samen met GroenLinks een gezamenlijke fractie i in de Eerste Kamer van 14 zetels. Er zitten zes Nederlandse leden namens de PvdA in het Europees Parlement i.

2.

Meer over...