Europarlement wil Europese clouddiensten stimuleren

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op dinsdag 10 december 2013, 16:50.
Europarlement wil Europese clouddiensten stimuleren
Bron: GroenLinks Europa

Het Europees Parlement roept op tot de ontwikkeling van een Europese clouddiensten. Een volwassen, eigen cloudindustrie moet Europese overheden, bedrijven en burgers beschermen tegen de datagraaierij van niet-Europese inlichtingendiensten, vindt GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Zij schreef namens de commissie Burgerlijke Vrijheden van het Europarlement mee aan het voorstel.

“Overheden in Europa brengen nu veel geld en gegevens naar Amerika en de NSA maakt daar dankbaar misbruik van”, reageert Sargentini. “Aangezien Amerika voorlopig onze burgerrechten niet erkent, kunnen we niet anders dan onze belangrijkste gegevens voor onszelf houden.”

Het Europarlement steunt onder meer de oproep van Sargentini om de Europese aanbestedingsregels aan te passen, zodat gevoelige Europese overheidsdata in Europa moeten blijven. Verder roept het rapport op om de uitlevering van gevoelige gegevens aan buitenlandse autoriteiten te verbieden. Ook dat verbetert de positie van Europese cloudbedrijven: zij kunnen zich op de Europese wet beroepen als zij weigeren gegevens af te staan.

Sargentini is tevreden over de kracht die het Europarlement toont. “We zijn er nog niet, maar het zal iedereen duidelijk zijn dat het Europees Parlement steeds standvastiger wordt als het gaat om het beschermen van de privacy van Europese burgers. Dat is winst.”