NSA-aftapschandaal: Europese Commissie laat eindelijk tanden zien aan VS

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op woensdag 27 november 2013, 15:53.
NSA-aftapschandaal: Europese Commissie laat eindelijk tanden zien aan VS
Bron: GroenLinks Europa

Als de Amerikaanse overheid de privacy van Europeanen niet beter beschermt, dat betalen Amerikaanse bedrijven als Google en Facebook daarvoor de rekening. Zij mogen dan Europese persoonsgegevens niet langer opslaan en verwerken op Amerikaanse bodem, dat maakte de Europese Commissie woensdag bekend. Europa laat eindelijk haar tanden zien aan de VS, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, maar tegelijkertijd missen we een kans om door te bijten.

Amerikaanse verwerking van Europese gegevens

Het is terecht dat de eurocommissaris Viviane Reding (Grondrechten) de Amerikaanse regering een forse lijst van eisen presenteert, vindt Sargentini. Aan het grootschalig aftappen van onze communicatie door Amerikaanse inlichtingendiensten moet einde komen, net als aan de rechteloosheid van Europeanen onder de Amerikaanse wet.

“Belangrijk is dat de Europese Commissie een deadline stelt”, onderstreept Sargentini. “Als er in de zomer van 2014 geen oplossing is, dreigt zij eigenhandig het zogenaamde Safe Harbour-besluit in te trekken. Bedrijven mogen dan geen Europese persoonsgegevens meer opslaan in de VS.”

SWIFT-verdrag opzeggen

Tegelijk is Sargentini teleurgesteld dat Redings collega Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) geen gehoor geeft aan de oproep van het Europees Parlement om het SWIFT-verdrag met de VS op te schorten. De onthullingen dat de VS zich, in strijd met het SWIFT-verdrag, directe toegang hebben verschaft tot gegevens over de financiële transacties van Europeanen, neemt Malmström onvoldoende serieus. Sargentini: “Hier mist de Europese Commissie de kans om, met steun van het Europees Parlement, echt door te bijten.”

Optreden tegen Europese landen

De Europese Commissie verklaart zich onbevoegd om actie te ondernemen tegen EU-landen die grootschalig communicatie aftappen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Ook daar neemt Sargentini geen genoegen mee. Zij vindt het volstrekt ongerijmd om de VS wél aan te spreken op hun aftappraktijken, maar de medeplichtigen in Europa niet.

Sargentini: “De EU heeft niet voor niets een Grondrechtenhandvest, met daarin het recht op privacy en op bescherming van persoonsgegevens. Als een lidstaat die rechten negeert, dan moet deze voor het Europees Hof van Justitie worden gesleept. 'Nationale veiligheid' mag geen zwart gat zijn waarin onze grondrechten verdwijnen.”

Europese clouddiensten

Eerder dit jaar schaarde eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) zich achter het pleidooi van Sargentini voor een veilige Europese cloud. “Wie A zegt, moet ook B zeggen”, aldus Sargentini. “De Europese cloud moet niet alleen tegen Amerikaanse, maar ook tegen Europese datagraaierij beschermd worden.”