EU-parlement trekt aan noodrem: genmais niet telen in Europa

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 25 november 2013, 2:16.

EU-parlement trekt aan noodrem: genmais niet telen in Europa
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 25 november - De Nederlandse Europarlementariër Kartika Liotard trekt samen met parlementsleden uit vijf Europese fracties aan de noodrem om de toelating van genmais 1507 in Europa te voorkomen. De Europese Commissie wil de genetisch bewerkte mais, die zelf gif produceert tegen insecten, vrijgeven voor teelt in Europa. De bezwaarmakende Europarlementariërs denken dat het telen van genmais 1507 schadelijk kan zijn voor het milieu en bepaalde ecosystemen.

"Belangrijke bestuivers als motten en vlinders zijn niet bestand tegen het gif dat genmais 1507 produceert. Ook kunnen traditionele maissoorten niet goed concurreren met genetisch bewerkte mais wat slecht is voor de biodiversiteit. We moeten geen onverantwoorde milieurisico's nemen, enkel voor de winstbelangen van de biotech-industrie," aldus Kartika Liotard.

Bezwaar

Samen met parlementsleden van vijf grote fracties in het Europees Parlement heeft het Nederlandse parlementslid bezwaar gemaakt tegen de toelating van genmais 1507. De Europese Commissie moet haar voorstel nu eerst beter onderbouwen. Het bezwaar zorgt dus voor enige vertraging. "Maar het is belangrijk dat ook een meerderheid van de lidstaten zich uitspreekt tegen de teelt van deze knutselmais," zegt Liotard.

De EU-landen zijn erg verdeeld over de toelating van genetisch gemanipuleerde organismen (ggo's). Landen als Oostenrijk en Frankrijk zijn fel tegen. Nederland heeft zich in het verleden altijd uitgesproken voor ggo's. Toch houdt Liotard hoop dat de Nederlandse regering, met de PvdA aan boord, dit keer kiest voor het milieu en niet voor de biotech-industrie.