EU gaat 3-MCPD verder onderzoeken

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op maandag 28 oktober 2013, 2:05.

EU gaat 3-MCPD verder onderzoeken
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 28 oktober - De Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA gaat op korte termijn onderzoek doen naar de risico’van de kankerverwekkende stof 3-MCPD, die onder andere blijkt voor te komen in margarine, plantaardige oliën, vetten en babymelk. Dat heeft de Europese Commissie verklaard, naar aanleiding van vragen van onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard.

Behalve een risicoanalyse door EFSA, start eind 2013 ook een controleprogramma om na te gaan hoeveel 3-MCPD er in margarine en andere voedingsmiddelen zit. “Pas als het volledige onderzoek klaar is, zal de Commissie overwegen of het vaststellen van maximumgehalten voor 3-MCPD in bepaalde voedingsmiddelen wenselijk is,” aldus Eurocommissaris Borg (Volksgezondheid).

---

Antwoord van Eurocommissaris Tonio Borg:

P-011205/2013

Antwoord van de heer Borg namens de Commissie

(28.10.2013)

1.De EU-maximumgehalten voor 3-monochloorpropaan-1,2-diol (3-MCPD) in sojasaus engehydrolyseerd plantaardig eiwit die in 2001 zijn vastgesteld,[1] hebben betrekking op de vrije vorm van 3-MCPD. 3-MCPDis in gebonden vorm aanwezig in eetbare geraffineerde plantaardige oliën envetten en margarine, als 3‑MCPD‑esters. Voor de analyse van 3-MCPD-esters ispas enkele jaren geleden een betrouwbare analysemethode ontwikkeld. Volgens dehuidige kennis is de mondelinge biologische beschikbaarheid van 3‑MCPD in deestervorm equivalent aan de vrije vorm. In het rapport van de EFSA[2] worden de estervorm en de vrije vorm daarom vermeldals totaalgehalte aan 3‑MCPD.

2.De Commissie streeft een hoog niveau van bescherming van de menselijkegezondheid na voor alle bevolkingsgroepen, en houdt rekening met de specifiekeconsumptiepatronen bij het vaststellen van maximumgehalten aan bepaaldeverontreinigingen in eten.

3./4.Er zijn dermate weinig gegevens beschikbaar over zuigelingenvoeding enopvolgzuigelingenvoeding (respectievelijk 1 en 2 analytische resultaten) dat deCommissie het voorbarig acht om nu harde conclusies te trekken voor wat betreftpotentiële risico's van deze voedingsmiddelen voor de volksgezondheid.

Tegeneind 2013 zal een controleprogramma worden ingesteld voor controle op deaanwezigheid van de verschillende vormen van MCPD en de gerelateerdeglycidylesters in voedingsmiddelen, en in het bijzonder die voedingsmiddelendie volgens het EFSA-rapport het meest bijdragen tot de blootstelling van deverschillende bevolkingsgroepen aan die stoffen. Verder zal de EFSA tegen eindoktober 2013 worden verzocht om een volledige risicobeoordeling uit te voerenbetreffende de aanwezigheid van de verschillende vormen van MCPD englycidylesters in voedingsmiddelen. Wanneer de resultaten van hetcontroleprogramma en de risicobeoordeling beschikbaar zijn, zal de Commissieoverwegen of het vaststellen van maximumgehalten voor deze stoffen in bepaaldevoedingsmiddelen wenselijk is.

[1] Verordening (EG)nr. 466/2001 van de Commissie, vervangen door Verordening (EG)nr. 1881/2006 van de Commissie van 19 december 2006 tot vaststelling vande maximumgehalten aan bepaalde verontreinigingen in levensmiddelen (PB L 364van 20.12.2006, blz. 5).

[2] Europese Autoriteit voorvoedselveiligheid.