Europees grensbewakingssysteem lost vluchtelingenproblematiek niet op

Met dank overgenomen van J. (Judith) Sargentini i, gepubliceerd op donderdag 10 oktober 2013, 18:04.
Europees grensbewakingssysteem lost vluchtelingenproblematiek niet op
Bron: GroenLinks Europa

Eurosur, het nieuwe Europese grensbewakingssysteem is geen oplossing voor het voorkomen van drama's zoals afgelopen week bij Lampedusa, constateert GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini. Het systeem maakt gebruik van de nieuwste bewakingstechnologie zoals drones en satellietbeelden om de buitengrenzen van Europa te bewaken. GroenLinks stelt dat deze technologie vooral ingezet wordt om de grenzen van Europa hermetisch af te sluiten en niet om levens van vluchtelingen te redden.

"Europa zou zich bezig moeten houden met de humane opvang van mensen die vluchten voor oorlogssituaties of hongersnood", reageert Sargetini. "In plaats daarvan richt de EU zich nu helemaal op het sluiten en bewaken van de buitengrenzen. Vluchtelingen zullen door dit nieuwe - peperdure - systeem alleen nog gevaarlijkere routes moeten volgen om asiel aan te kunnen vragen in Europa."

Sargentini pleitte met haar Groene collega's in het Europarlement voor een duidelijke doelstelling voor het nieuwe grensbewakingssysteem: het redden van levens van vluchtelingen, zodat drama's als bij Lampedusa tot het verleden zullen behoren. Tot haar spijt verwierp een meerderheid van conservatieve en liberale Europarlementariërs dit voorstel.

Deze week spraken ook de ministers van de EU-lidstaten over grensbewaking en het drama bij Lampedusa. De Europese Commissie heeft voorgesteld om FRONTEX zoek- en reddingsoperaties te versterken in de Middellandse Zee. Maar de lidstaten hebben hier nog geen concrete besluiten over genomen.