Dierenwelzijnswetgeving niet gehandhaafd

Met dank overgenomen van K.T. (Kartika) Liotard i, gepubliceerd op dinsdag 1 oktober 2013, 2:06.

Dierenwelzijnswetgeving niet gehandhaafd
Bron: Blog Kartika Liotard
BRUSSEL, 1 oktober 2013 - EU-wetgeving over het welzijn van varkens wordt nauwelijks gehandhaafd. Varkensboeren lappen regels massaal aan hun laars en lidstaten grijpen niet in. Dat blijkt uit onderzoek van Compassion in World Farming. Europarlementariër Kartika Liotard roept de EU-landen en Europese Commissie op om dit te veranderen.

Vooral wetgeving omtrent stalverrijking wordt vaak genegeerd. Varkens zijn nieuwsgierige beesten en kunnen hun natuurlijke gedrag niet uitoefenen als ze geen ruimte en geen hooi hebben. Ze gaan daardoor in elkaars staart bijten, wat open wonden veroorzaakt. Vrijwel alle varkensboeren die Compassion in World Farming onderzocht, waaronder ook Nederlandse stallen, scoren een onvoldoende.

“Sinds 2008 zijn er al eenduidige Europese regels omtrent het welzijn van varkens. Het is onacceptabel dat die nu in 2013 nog steeds niet in de praktijk worden gebracht,” stelt Kartika Liotard.

Op de website van Compassion in World Farming kun je een (engelstalige) petitie tekenen om het lijden van varkens een halt toe te roepen.

---

Schriftelijke vraag aan Europese Commissie:

Uit recente onderzoeken van NGO Compassion in World Farming (CiWF), blijkt dat vrijwel geen enkele van 45 onderzochte varkensboerderijen in Italië, Spanje, Polen, Tsjechië, Ierland en Cyprus, voldoet aan geldende dierenwelzijnsregels uit Raadsverordening 2008/120. Uit eerder onderzoek van CiWF blijkt dat ook in 74 boerderijen in Duitsland, Denemarken, Hongarije, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, regels uit dezelfde verordening worden overtreden. Varkens hebben hierdoor zwaar te lijden onder ruimtegebrek, vieze stallen, gebrek aan stalverrijking en de daaruit volgende ziektes en verwondingen.

  • 1) 
    Is de Commissie bereid om kennis te nemen van de zes recente onderzoeken van CiWF in Italië, Spanje, Polen, Tsjechië, Ierland en Cyprus? (bijlage)
  • 2) 
    Vindt de Commissie dat de situatie in de bezochte stallen in lijn is met Verordening 2008/120?
  • 3) 
    Hoe beoordeelt de Commissie de implementatie van richtlijn 2008/120 in de bezochte landen?
  • 4) 
    Hoe beoordeelt de Commissie het feit dat EU-regels, die hun oorsprong vinden in 2003, tien jaar later nog steeds niet fatsoenlijk zijn geïmplementeerd?
  • 5) 
    Zijn er al inbreukprocedures gestart tegen lidstaten naar aanleiding van gebrek aan handhaving van Verordening 2008/120? Zoniet, waarom niet? Zoja, welke concrete stappen nemen lidstaten, waartegen een procedure is gestart, momenteel om het welzijn van varkens zo snel mogelijk te garanderen?
  • 6) 
    Geven de bijgevoegde onderzoeken de Commissie aanleiding om verdere acties te ondernemen en daarmee te bewerkstelligen dat bestaande regelgeving wordt nageleefd? Zoja, welke nieuwe acties zal de Commissie nu ondernemen?